AÜ’de Uluslararası Katılımlı Şehzade Korkut Sempozyumu Düzenlendi

Akdeniz Üniversitesi İlâhı̇yat Fakültesı̇, Tasavvuf Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Antalya İl Müftülüğü ve Türk Akademik Araştırmalar Dergisi iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Katılımlı Şehzade Korkut Sempozyumu geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Sinân-ı Ümmî Konferans Salonu’nda düzenlenen Uluslararası Katılımlı Şehzade Korkut Sempozyumu’na Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Korkuteli Kaymakamı Ömer Çimşit, Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ögke, Antalya İl Müftüsü Osman Artan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ögke, Şehzade Korkut’un Fatih Sultan Mehmed Han’ın torunu, II. Bayezid’in oğlu ve Yavuz Sultan Selim’in kardeşi olan ve bir hanedan üyesi olarak Osmanlı siyaset geleneğine ve hukuk sistemine yapmış olduğu katkılarıyla önemli bir şahsiyet olduğunu ifade etti.

Şehzade Korkut adına düzenlenen sempozyuma yurt içinden ve yurt dışından 43 bilim insanının 38 bildiriyle katıldığını söyleyen Ögke, önemli siyasî kişiliği yanında ilme, edebiyata, şiire, mûsikîye ve hat sanatına ilgisiyle tanınan ve ardında Fıkıh, Hukuk, Hadis, Tasavvuf, Ahlâk, Dil ve Edebiyat alanında 5 ayrı eser bırakan Şehzade Korkut’un sempozyumda bütün yönleriyle ele alınacağı belirtti.

Akdeniz Üniversitesi’nin her alanda Antalya’ya ve Akdeniz bölgesine yerel kalkınma anlamında önemli katkılar sunduğunu ifade eden Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, “Topluma hizmet noktasında önemli görevlerimizden biri de kültürümüze, tarihimize, dilimize, maneviyatımıza, edebiyatımıza,  geleneklerimize sahip çıkmak, bunları yaşatmak, araştırmak, kayıt altına almak, canlı tutmak ve yeni nesillere aktarmaktır.” dedi.

Tarih bilincinin bir devletin ve milletin yaşaması için hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Rektör Ünal, “Şehzade Korkut gibi önemli şahsiyetlerin sempozyumlarla hatırlanması ve gelecek nesillere aktarılmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu ise “Antalya için, Teke Sancağı için çok şey ifade eden bir tarihi şahsiyet olan Şehzade Korkut’u bu sempozyumda her yönüyle tartışmış olacağız. Şehzade Korkut’un şehrimize ve bölgemize bıraktığı tarihi eserler bütün yönleriyle konuşulacak. Şehzade Korkut 2. Beyazıt ve Nigar Hatun’un oğlu, Fatih Sultan Mehmet Han’ın torunu. Osmanlı Hanedanı’nın belki de en münevver bilim insanı olarak kendisini en iyi yetiştirmiş sanatta, edebiyatta, musikide çok şey ifade eden önemli bir şahsiyettir.” diye konuştu.

Vali Karaloğlu, Antalya’nın simge eserlerinden, kentin merkezindeki tarihi Kaleiçi’nde bulunan Şehzade Korkut Camisi (Kesik Minare) Selçukluların Antalya’yı fethiyle “fethin sembolü” olduğunu aktardı.

Tarihi değerlere sahip çıkılması halinde bu topraklarda ebedi olarak kalabileceklerine vurgu yapan Vali Karaloğlu, “Şehzade Korkut’u anlatırken ve anlamaya çalışırken bu şehrin tarihini bu şehirde yaşamış önemli bir tarihi şahsiyeti anlamaya çalışarak sempozyumu dinlememiz gerekir. Şehzade Korkut ve bütün geçmişimizi rahmetle minnetle şükranla yad ediyorum. Bu şehre değer katan ilimizde eserleri olan bütün büyüklerimizi rahmetle anıyorum.” diye konuştu.

16 Aralık 2019