5. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi Gerçekleştirildi

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tarım ve Gıda Etiği Derneği tarafından 5. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi düzenlendi.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) tarafından her iki yılda bir düzenlenen uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi’nin beşincisi Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin iş birliği ve ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Tevfik Aksoy Konferans Salonu’nda 5. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi açılışına Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Özel konu alanı “Tarım ve Gıda Sisteminde Yeni Teknolojiler ve Etik Değerler” olarak belirlenen 5. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi’nde çok disiplinli yaklaşım temelinde tarım ve gıda sisteminin tüm etik sorunlarına yer verildi.

GIDAYA ULAŞIM ÇOK ÖNEMLİ

Akdeniz Üniversitesi’nin başarılarından bahseden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, “Gıdaya ulaşım çok önemli, gıdanın sağlıklı olması çok önemli, yeterli olması çok önemli bu anlamda bazen haberler çıkıyor. Bizler hepimiz tüketiciyiz. Yurt dışından gelen ürünlerde sağlıkla ilgili soru işaretleri oluşuyor. Meslektaşlarımızın sağlıklı gıda yiyorsunuz sözüne inanıyoruz. Tarımla ilgili karar alınırken ziraat fakültesinden ve tarımın içinden insanlarında yer alması gerekiyor.” dedi. Toker, kongrenin düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

1 MİLYARA YAKIN İNSAN DÜZENLİ GIDAYA ULAŞAMIYOR

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, “İnsanlığın doğduğu günden itibaren ölünceye kadar ki en temel amacı beslenme ve güvenli gıdaya ulaşmak. Ancak tüm bu uğraşlara rağmen dünya üzerinde hala 1 milyara yakın insan düzenli gıdaya ulaşamıyor. Bu nedenle tüm ülkeleri stratejik hedefleri arasında ülke sınırları içerisinde yaşayan her bireye güvenli gıda temini konusunda stratejik hedefler belirleniyor. Gıda üretimi birçok ülke için güvenlikten daha önemli bir durum haline geldi.” dedi.

TÜKETİCİ BİLİNCİ OLUŞTURMAK ÖNEMLİ

Tarım konusunda tüketicilerinde önemli sorumluluklarının olduğunu söyleyen Erkan, “Otellerde verilen açık büfe kahvaltılar bu kayıplar arasında en önde gelenleri. Bu kongrenin de amacı bu konulara dikkat çekmek. Özellikler tüketici bilinci oluşturarak gelecekte yaşanabilecek tarım ve gıda arzı konusundaki sorunların en aza indirilmesine katkı sağlayabilmek.” ifadelerini kullandı. Erkan, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

İLK DEFA ANKARA DIŞINDA DÜZENLENİYOR

Tarihi, turizmi, doğası, tarımıyla Antalya'nın önemli bir şehir olduğunu söyleyen TARGET Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, tarım ve gıda etiğinin, tarım ve gıda sisteminin değer sorunlarını inceleyen uygulamalı etik analizi olduğunu anlatarak uygulamalı etiğin son derece yeni bir bilimsel disiplin olduğunu ifade etti.

İNGİLTERE, KUZEY MAKEDONYA, JAPONYA, KANADA’DAN KATILIM

TARGET'in çalışmalarını ve hedeflerini değerlendiren Taluğ, "Gerçekten tarım ve gıda etiğine farkındalık ve duyarlılığı artırmak son derece önemli. Hepimiz tüketici olarak tarım ve gıda sistemini sahiplenmek zorundayız. Gıda aynı zamanda bir güç, bağımsızlık aracı. Bunu yaşayarak görüyoruz. O bakımdan sadece tüketici olarak değil, yurttaş olarak da mutlaka tarım ve gıda sisteminin toplumun ve doğanın esenliği doğrultusunda iyileşmesi için hepimizin çalışması gerekiyor." dedi. Taluğ, kongreyi iki yılda bir düzenlediklerini, ilk defa Ankara Üniversitesi dışında Akdeniz Üniversitesi'nde yaptıklarını vurgulayarak kongreye Orta Asya, İngiltere, Kuzey Makedonya, Japonya, Kanada başta olmak üzere farklı ülkelerden katılım olduğunu belirtti.

ULUSLARARASI ALANLARDA KONUŞMACILAR

Kongrede Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi Bölgesel Program Lideri Raimund Jehle, Türkiye Felsefe Kurumu Biyoetik Birimi Başkanı Neyyire Yasemin Yalım, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. E. Sümer Aras, YÜciTA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selim Çağatay, Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gökşen Çapar, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, Kaliforniya Üniversitesi – BM Gıda Hakkı Özel Raportörü (2014–2020) Prof. Dr. Hilal Elver, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercüment Genç, Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi Prof. Dr. Bart Gremmen, Kiev Ulusal Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi Prof. Dr. Liudmyla Hanushchak-Yefimenko, Yeni Çiftçi Platformu Kurucusu Emrah İnce, FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisine (Budapeşte) Program Lideri Dr. Raimund Jehle, Centre for the Study of the Sciences and the Humanities (SVT) University of Bergen Prof. Dr. Matthias Kaiser, Toronto Metropolitan Üniversitesi Sosyoloji Prof. Dr. Mustafa Koç, Bakü Devlet Üniversitesi Biyoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Afat Mammadova, Utrecht Üniversitesi Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Franck L.B. Meijboom, Nanzan Üniversitesi Politika Bilimleri Fakültesi Doç. Dr. Kazuhiko Ota, Michigan State Üniversitesi Dr. Özlem Yılmaz Silverman, YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Michigan State Üniversitesi Prof. Dr. Paul B. Thompson, Yaşar Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Türkan, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hijran Yavuzcan Yıldız, AciMER Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak çağrılı konuşmacılar arasında yer aldı.

Eklenme tarihi :28.10.2025 13:14:27
Son güncelleme : 28.10.2025 13:14:40