Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Myra Kazılarında Yılın Keşfi

Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik ve ekibi tarafından yürütülen Myra ve Limanı Andriake Kazılarında yılın ilk keşfi bilim dünyasını heyecanlandırdı. 2100 yıl öncesine ait elliden fazla terracotta heykelcik ile zengin bir koleksiyona sahip keşif önemli bir tarihe ışık tutuyor.

Kültür Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi adına Prof. Dr. Nevzat Çevik ve ekibi tarafından yürütülen Myra ve Limanı Andriake Kazılarında, bir mekânın içerisine dökülmüş 2000-2200 yaşlarında 50'den fazla terracotta boyaları kısmen korunmuş kadın, erkek, tanrı, tanrıça, koç, atlı süvari, adak plakaları gibi zengin bir çeşitlilikteki figürler yer aldı. Myra ve Andriake Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, eserlerin toplu olarak kazı ekibi tarafından yayınlanarak bilim dünyasına sunulacağını belirtti.

Binlerce Yıl Sonra Günışığına Çıkarıldı

Binlerce yıl sonra günışığına çıkarılan eserlerle ilgili bilgi veren Myra ve Andriake Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, 'Roma Tiyatrosu öncesinde alandaki erken varlıklar araştırılırken Helenistik dönem yapılarına ait duvarlar ortaya çıkarıldı. Bulgulara göre, Helenistik dönemde Roma Tiyatrosu altında kalmış bir küçük tiyatro ve Helenistik tiyatro zamanından ve öncesinden yapılar bulunmaktaydı. Bu önemli mimari sonuçların heyecanıyla ekip kazmaya devam ederken bir mekânın içine dökülmüş halde çok sayıda terracotta çeşitli seramikler, bronz, kurşun ve gümüş objeler bulunmuştur. Kadın, erkek, tanrı, tanrıça, koç, atlı süvari, adak plakaları gibi çok zengin bir çeşitlilikte ele geçen figürlerin nitelikleri ve orijinal boya kalıntılarını korumuş olmaları da ayrıca dikkati çekmiştir.' dedi.

İlk Kez Geniş Bir Koleksiyon Bir Arada Keşfedildi

Heykellerin giysilerinde kırmızı, mavi, pembe renklerin farklı tonlarda yoğun olarak kullanıldığına işaret eden Çevik, böylesi bir zengin koleksiyonun ilk kez bir arada keşfedildiğine dikkat çekti. Çevik, 'Dönemin sanat, kültür ve inançları hakkında önemli bilgiler veren eserlerin içinde bazı örnekler de ilk kez görülen ünik eserlerdir.' ifadelerini kullandı.

2000 Yıl Öncesinden Olağanüstü Bir Armağan

Olağanüstü denilebilecek zenginlikte ve çeşitlilikte pişmiş toprak heykelciklerin bulunmasını Türkiye'ye ve arkeoloji dünyasına 2020 sezonunun olağanüstü armağanı olarak nitelendiren Prof. Dr. Çevik, çok hassas ve uzun bir iş olan parçaların temizliği, korunması ve birleştirilmesi çalışmalarının devam ettiğini, bilimsel çalışmalar tamamlandığında yayımlanarak, bilim dünyasıyla paylaşılacağını belirtti. Prof. Dr. Çevik, eserlerin Demre Likya Uygarlıkları Müzesi'nde sergilenmesi için özel bir teşhir tasarımının da yapılmaya başlandığını sözlerine ekledi.

Tarihin Armağanına Yazılan Şiir

Kazı Başkanı Prof. Nevzat Çevik, Myra'nın muhteşem koleksiyon buluntuları için bir şiir yazdı. Prof. Dr. Nevzat Çevik'in kaleme aldığı 'Toplanmış gelmiş Myra Halkı' şiir şöyle;

Toplanmış gelmiş Myra halkı,
Kadını, erkeği, tanrısıyla
Kucağında bebeği, terkisinde süvarisiyle gelmişler.
Renkli kostümler içinde göz kırpmakta kadınlar,
Gövde gösterisindeler, miladı bile görmemiş erkekler.
Toplanmış gelmişler uzak dünden,
2100 yıl süren yolculukla bugüne.
Yırtılmış elbiseleri,
Dağılmış saçlarıyla yorgun,
Topraktan bedenleri direnerek zamana
Biraz kırık, biraz eksik.
Kaldıkları kadarıyla,
Dillerinde en eski şarkılarla,
Ve kadim aşklarıyla, 
Toplanıp bize gelmişler.

Eklenme tarihi :24.09.2020 15:12:34
Son güncelleme : 26.09.2023 09:42:02