Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, kanser tedavisinde umut verici bir adım daha atarak, kamu hastanelerinde sayılı merkezde uygulanan Kryoablasyon (dondurma) tedavisini hastalarla buluşturdu. Girişimsel Radyoloji Bölümü’nde uygulanmaya başlanan bu yöntemle, tümörlü doku özel bir teknoloji ile dondurularak tedavi ediliyor.
Ağrısız ve minimal invaziv bir işlem olan Kryoablasyon, tümörün bulunduğu bölgenin dondurulması yoluyla hücrelerin tahrip edilmesini amaçlıyor. İşlem, genel anestezi gerektirmeden, görüntüleme eşliğinde gerçekleştirilirken; hastalar genellikle aynı gün taburcu edilebiliyor.
2 HAFTA İÇERİSİNDE TÜMÖRÜ GÖRÜNMEZ HALDE BULUYORUZ
Konu ile ilgili konuşan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özhan Özgür, “Halk arasında dondurma olarak bilinen tedavi aslında bir kryoablasyon tekniği. Bu teknik uzun süredir merkezlerde uygulanıyor. Farklı şekilde yapılan kryoablasyon teknikleri var. Üniversite de yeni uyguladığımız yöntem, bir süredir Dünyada, büyük ülkelerde uygulanıyor. 4 tane büyük firma var 2 tanesi FDI onaylı. Bu firmalardan 2 tanesi argon gazını 1 tanesi de sıvı hidrojeni kullanıyor. Bu yöntem tümöre, radyolojik görüntüleme teknikleri ile ulaşılıp özel iğnelerle hızlı şekilde ulaşıp ani donma sağlayıp sonrasında çözünmesi ile beraber tümörü öldürme, yok etme hedefini taşıyor. Son derecede başarılı bir yöntem. Orta ve uzun vadede sonuçları yavaş yavaş çıkıyor. Her şeyden önemlisi hastanın çok iyi tolere edebildiği bir yöntem. Sadece lokal anestezi ile yapabiliyoruz. Çok hızlı yanıt alıyoruz. Genelde 1.-2. Haftalarda hastalarımız kontrole geldiklerinde tümörü neredeyse görünmez halde buluyoruz. Daha sonrasında takiplerimiz gerekiyor.” dedi.
AYNI GÜN İÇERİSİNDE TABURCULUK
Hastalar için bu yöntemin konforlu olduğunu ve aynı gün içerisinde taburculuk sağlandığının altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Özhan Özgür, “Bu yöntem şuanda daha çok tümörün yerleşim yeri kritik olan yerlerde, ana büyük damarlarda, mortal yerlerin mesela tek böbrekli ameliyat yapılamayan, böbreğin damarlarına daha yakın, ameliyatla alınma ihtimali olmayan, damar ve böbreğe zarar verme ihtimali var. Böyle kritik vakalarda çok etkili bir yöntem. Zarar vermiyor. Hastalar ağrı sızı hissetmiyor ve aynı gün içerisinde taburculuk imkanı sağlıyor. Türkiye’de bu yöntemi çok büyük merkezler ile özel merkezler kullanıyor. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi olarak kamuda bu yöntemi tabi ki destek ile beraber tek kullanan ünitelerden biriyiz. Çok düşük riskleri var. Küçükte olsa kanama riski olabiliyor. Bu riski gidermek için cihazın işlemi yaptıktan sonra kanamayı önleyici yatma özelliği var. Bu sayede kanama riski çok düşük oluyor. Diğer ablasyon yöntemleri ( Aref ve Mikrodalga ) ameliyata alternatif ve ameliyata eş değer sonuçlar vermeye başladı.” diye konuştu.
Son güncelleme : 30.04.2025 09:41:08