Akdeniz Üniversitesi kadın akademisyen oranında dünya ortalamasının üzerinde

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, YÖK Başkanı Saraç'ın başkanlığında Türkiye'de görev yapan kadın rektörler toplantısına katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Yükseköğretim Kurulu Türk yükseköğretim sisteminde görev alan kadın rektörlerle bir araya gelmelerinin çok yararlı sonuçlarının bulunduğunu ifade etti.

TÜRK AKADEMİSİ İÇİN GURUR TABLOSU

Türkiye'nin kadın akademisyen oranında dünyanın önünde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Saraç, 'Türkiye'nin, kadın akademisyen sayısında çok iyi durumda olduğunu hatta Batı Avrupa ülkeleri ile mukayese edilmeyecek düzeyde üst düzeyde olduğunu görüyoruz. Kadın akademisyen sayımız, Türk akademisi için yüz akı bir durum.' diye konuştu. Avrupa Üniversiteler Birliği Başkanı ile geçen ay kadın akademisyen sayılarına ilişkin yaptığı bir görüşmeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Yekta Saraç, 'Türkiye'nin kadın akademisyen verilerini kendilerine sunduğumuzda hayretler içerisinde kaldılar. Türkiye, akademideki kadınların görünürlüğü açısından çok iyi bir durumda, Batı Avrupa ülkelerine göre çok daha iyi bir durumda. İleriye yönelik de daha da umutla bakmamıza yol açan gelişmeler de var.' ifadelerini kullandı. Saraç, Avrupa Komisyonu'nun bu ay yayımlayacağı raporda da konuya değinileceğinin bilgisini vererek, 'O raporda da Türkiye'nin akademide ve Ar-Ge'de kadın doktoralı iş gücü görünürlüğünün ortalamaların çok üstünde olduğu hususu ortaya çıkıyor."" açıklamasında bulundu.

AKADEMİDE KADIN GÜÇLENECEK

Yekta Saraç, kadın rektörlerle düzenlenen toplantıya ilişkin şu bilgileri verdi: 'Akademide kadının güçlenmesine yönelik bir çalışma başlatıyoruz. Bugünkü toplantımız da aslında bunun bir habercisi. Kadın rektörlerimizle müzakere ettiğimiz husus, kadın akademisyen oranlarıyla ilgili bu gelişimin daha da güçlü şekilde nasıl devam ettirileceği, bunun üst yönetici başlığı altında nasıl daha da ileri götürüleceği hususuydu. Diğer taraftan da kız öğrencilerimizin bulundukları kampüste daha rahat, daha güvenli daha huzurlu bir şekilde eğitim öğretimlerini sürdürmelerine yönelik nasıl tedbirler alınacağı hususlarını da müzakere ettik.'

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BU ALANDA ÖRNEK

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ise Akdeniz Üniversitesi'nin kadın akademisyen oranında örnek olduğunu, akademik yaşamda kadının yerini güçlendirme çalışmalarına katkılarının süreceğini söyledi. Özlenen Özkan, 'Kadın akademisyen oranımız yüzde 46.1 seviyesinde. Bu oran hem Türkiye, hem Avrupa, hem de ABD'nin üzerinde. Yine yüzde 30.4 olan kadın profesör oranımızla da Avrupa ve ABD'nin önündeyiz. Akdeniz Üniversitesi olarak akademik yaşamda kadının yerini güçlendirme çalışmalarına katkımız sürecek. Kadın profesör, doçent, doktor öğretim üyesi ve kadın araştırmacılarımızın sayısı ileriye yönelik daha da umutla bakmamıza yol açıyor.' şeklinde konuştu.

Eklenme tarihi :9.06.2021 15:28:35
Son güncelleme : 11.10.2023 14:34:17