Akdeniz Üniversitesi'nin Acı Günü

Akdeniz Üniversitesi'nin kurucu rektörlerinden Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu yıllarca görev yaptığı Üniversitede düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Törene Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Hacıarifoğlu, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun eşi Prof. Dr. Gülten Karpuzoğlu, akademik ve idari personeller ile Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun hastaları, sevenleri katıldı.

Törende konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Tuncer Karpuzoğlu'nun bilime, insanlığa, organ nakline, Antalya'ya çok büyük hizmetlerde bulunduğunu belirterek bunun en somut örneğinin Akdeniz Üniversitesi olduğunu ifade etti.

Rektör Özkan, 'Tuncer Karpuzoğlu'nun kuruculuğunu yaptığı ve bugünlere gelmesinde çok büyük emeği olduğu Akdeniz Üniversitesi, onun açtığı bu yolda birçok bilim insanı yetişecek ve binlerce cana can katmaya vesile olmaya devam edecek. İnsanlar 40 yıl önce şifa bulmaya Ankara'ya İstanbul'a gidiyordu. Artık Türkiye'nin dört bir yanından hatta yurt dışından insanlar bu kuruma geliyor. Bundan daha büyük bir hizmet olabilir mi?' diye konuştu.

Yegane isteğinin onun düşlediği gibi bilimi yine onun kurduğu bu kurumda daha da yüceltmek olduğunu belirten Rektör Özkan 'İnşallah bu kurumdan daha nice Tuncer Karpuzoğlu gibi ölümsüz insanlar yetiştirebiliriz hep beraber. Hocam bize teslim ettiğiniz bayrağı layığıyla taşımak için elimizden geleni yapacağımıza size söz veriyorum. Huzur içinde uyuyun.' ifadelerini kullandı.

Törende Prof. Dr. Mehmet Kemal Öğüş, Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Prof. Dr. Mustafa Melikoğlu, Prof. Dr. Ömer Bayezid, Devlet Planlama Teşkilatı Uzmanı Dr. Muharrem Varlık ve  Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun ilk nakil hastası Mehmet Şahan da Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu anısına birer konuşma yaptılar.
Tören sonunda Üniversitenin akademik ve idari personeli, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun eşi Prof. Dr. Gülten Karpuzoğlu'na taziyede bulundu.

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun cenaze namazı Akdeniz Üniversitesi Camii'nde kılındı. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun cenaze namazı kurucusu olduğu Üniversitenin Cami'sinde kılınan ilk namaz oldu.  Cenaze daha sonra Duacı Mezarlığına defnedildi.

Prof. Dr. Tuncer KARPUZOĞLU

6 Ekim 1938 yılında Çankırı'da doğdu. 03.09.1962 yılında İstanbul Üniversitesi'nden mezun oldu. 31.04.1967 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde Genel Cerrahi dalında doktora unvanını aldı. 1968 yılında 'The Educational Council For Foreign Medical Gragates' sınavının kazanarak 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve 'College Of Physician and surgeon, Colombia University, New York'da 30 Haziran 1972 tarihine kadar 'Interdisipliner Kanser Tedavisi' konusunda çalıştı. 1 Temmuz 1972 yılında Thomas Jefferson University Hospital'a geçerek 30 Haziran 1974 tarihine kadar burada çalıştı. 'Federation licensing examination-FLEX' sınavını kazanarak ABD'de bağımsız hekimlik yapma yetkisi kazandı. 1974 yılında ABD'ye giderek 'The Albany Medical College Of Union University' de 30 Haziran 1976 tarihine kadar çalıştı. Daha sonra Türkiye'ye döndü.

1 Ağustos 1976 ile 1 Kasım 1976 tarihleri arasında GATA'da askerliğini yaptı. 01.01.1977 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde 'Transplantasyon Servisi'ni kurma çalışmalarına başladı. 1978 yılında Ankara Üniversitesi'nde Doçentlik unvanını aldı. Bu üniversiteden ayrıldığı 10 Temmuz 1980 yılına kadar 19 böbrek transplantasyonu gerçekleştirdi ve başarılı bir transplantasyon ekibi yetiştirdi. Daha sonra o yıllarda Ankara Üniversitesi'ne bağlı olan Antalya Tıp Fakültesi 'Genel Cerrahi Kliniği' kurmak üzere atandı. 10.07.1980-07.1982 tarihleri arasında Cerrahi Kliniği Kinik Başkanlığı görevini üstlendi. 05.06.1981 yılından itibaren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyaliz Ve Transplantasyon Ünitesi Başkanlığı yaptı. 12.07.1980-07.01.1982 tarihleri arasında aynı üniversitede hastane genel yöneticiliği görevini üstlendi.

1985 yılında Gazi Üniversitesi'nde profesörlük unvanını aldı 07.01.1982-16.04.1985 tarihleri arasında Kısmi Zamanlı Öğretim Üyesi olarak görevine devam etti. 16.10.1985 -14.07.1987 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı görevinde bulundu. 25.10.1985 -20.08.1985 yılları arasında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu 'Araştırma ve Geliştirmede Deney Hayvanları Üretimi ve Sorunları Geçici İhtisas Komisyonu' görevini de üstlendi. Aynı tarihlerde Akdeniz Üniversitesi Yönetim Kurulunun 3/27 sayılı kararıyla TÜBİTAK Hizmet Ödülüne aday gösterildi.

Prof. Dr. Tuncer KARPUZOĞLU 1987 yılında Akdeniz Üniversitesi Rektörü oldu. Bu arada da 1988 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrah Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. 1988-1989 yılları arasında T.C. Sağlık Bakanlığı-Yüksek Sağlık Şurası, Organ Nakli Danışma Kurulu üyelikleri görevlerinde de bulunmuştur.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncer KARPUZOĞLU, 1992 yılında Rektörlük seçimlerinde ikinci kez aday olmuştur ve Yükseköğretim Kurulunca seçilen adaylar arasında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından 4 yıl için tekrar Rektör olarak atanmıştır. 6 Ağustos 1996 yılında Rektör olarak görev süresi dolan Prof. Dr. Tuncer KARPUZOĞLU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalında akademik görevine devam etmiştir. 06.10.2004 tarihinde yaş haddinden emekli olmuştur.

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu yaş haddinden emekli oluncaya kadar yüzde 25'inde kadavra kaynaklı böbrekler kullanılarak yüksek başarı ile toplam 385 böbrek nakli gerçekleştirmiş ve Antalya'da ilk canlı akraba donör kaynaklı böbrek naklini gerçekleştirirek Türkiye'de organ nakli uygulamalarının öncülerinden olmuştur. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu kurucusu olduğu Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde yaptığı hizmetlerle organ nakli merkezimizin Türkiye ve Avrupa'nın önde gelen bir merkez olmasına önemli katkılar sağlamıştır.

Ulusal ve uluslararası pek çok yayını olan, rektörlük dönemi dâhil olmak üzere öğrenci ve cerrahi asistan eğitimine de bizzat katkı sağlayan Prof. Dr. Tuncer KARPUZOĞLU emeklilik sonrasında da Üniversite ve Tıp Fakültesi ile temasını kaybetmemiş, Tıp Fakültesine ve Üniversiteye danışman olarak da hizmet etmeye devam etmiştir.

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Prof. Dr. Gülten Karpuzoğlu ile evli ve bir kız babasıdır.

Eklenme tarihi :25.09.2020 15:01:57
Son güncelleme : 26.09.2023 09:44:12