Akdeniz Üniversitesi’nde Azerbaycan Şehitlerini anma etkinliği düzenlendi

Akdeniz Üniversitesi, 20 Ocak 1990'da Sovyet ordusunun Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirdiği katliam nedeniyle 'Kara Ocak' olarak anılan günün yıl dönümünde Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen anma etkinliğine Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Azer İsmayıl da katıldı.

GENÇ NESLİN TARİHİNİ İYİ BİLMESİ GEREKİYOR

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov 20 Ocak 1990'da yaşanılanları anlatarak, “Azerbaycan vatandaşlarına karşı kendi yaşadıkları devletin ordusu ateş açıp, kurşun sıkarak yüzlerce insanı öldürdüler ve yaraladılar. Bu olaydan sonra Sovyetler Birliği dağılmaya başladı. Azerbaycan halkının elde ettiği bağımsızlık tarihini genç neslin iyi bilmesi gerekiyor." dedi.

AZERBAYCAN BAĞIMSIZLIĞIN ÖNCÜSÜ OLDU 

Azerbaycan'ın tarihinde bugünün bir anısının olduğunu aynı zamanda Azerbaycan'ın da bağımsızlığını kazanmasında büyük rol oynadığını kaydeden Büyükelçi Memmedov, Sovyetler Birliği içinde yer alan milletlere de Azerbaycan halkının örnek olduğunu ifade etti. Büyükelçi Memmedov “Bu tarih Azerbaycan halkının şerefli, tarihi bir günüdür. Sovyetler arasında yaşayan 15 cumhuriyet kendi bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığa giden bu hareketin önünde duran millet, Azerbaycan milletidir. Döktüğümüz kanlar ve verdiğimiz canlar sonunda birçok halk bağımsızlığını elde etti." şeklinde konuştu.

Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, yüzlerce şehit verilen bu olayın gençlere büyük ders olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İKİ DEVLETTE BİR MİLLET

Büyükelçi Memmedov, 20 Ocak’ta şehit olan 100’den fazla kişinin defnedildiği yerin, 1. Karabağ Savaşı’nda şehit düşen askerler ve Bakü’nün kurtarılmasında Kafkas İslam Ordusu’na destek veren Türklerle aynı yerde olduğuna dikkat çekerek, “Bu bizim için çok önemli bir yerdir biz tarihin en önemli zamanlarında bir yerde oluruz. Çanakkale savaşında 3 bine yakın Azerbaycan Türkü geldi burada savaştı ve Türk topraklarının Çanakkale’nin dünya emperyalizmine karşı savaşında hayatlarını verdiler. 2020 yılında 2. Karabağ Savaşı’nda da Azerbaycan topraklarını Ermeni işgalinden kurtarırken 85 milyonluk Türkiye, Azerbaycan bayrağını kaldırdı manevi olarak bizim yanımızda oldular. İki devlette bir millet olarak zor günlerde hep beraber olduk ve olacağız.” ifadelerine yer verdi.

REKTÖR YARDIMCISI ÖZEN, BÜYÜKELÇİ MEMMEDOV’U AĞIRLADI

Etkinlik sonrasında Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov’u makamında ağırladı. Son derece samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette karşılıklı hediye takdimleri de yapıldı.

Eklenme tarihi :22.01.2024 11:36:43
Son güncelleme : 22.01.2024 11:37:59