Antalya’nın Fethinin 817. yılı kutlamaları sona erdi

Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen Antalya’nın Fethinin 817. yılı çeşitli gösterilerle kutlandı.

Antalya’nın Fethinin 817. yılı kutlamaları kapsamında etkinliklere Atatürk Kültür Merkezi’nde devam edildi. Etkinliğe Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Vali Yardımcıları Yalçın Sezgin, Erol Tanrıkulu, Antalya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Tarık Hekimoğlu, Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanı Yarbay Tolga Coşkun, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

800 YILDIR VARIZ DÜNYA DURDUKÇA DA VAR OLACAĞIZ

Antalya Valisi Hulusi Şahin “Sizler büyük bir medeniyetin evlatlarısınız. Bunun farkında olduğunuzu düşünüyorum ama bu medeniyet neyi içeriyordu? Türk toplumunu tanımlayın derseniz Türk Milletini 2 temel unsurda tanımlanır, biri merhamet, öbürü adalet. Bakın şu bayrağımızdaki Hilal’in anlamı tevittir. Yani Allah’ın birliği. Bizler bunu yaymak için dünyada nizam vermek için ona da nizamı alem derler. Dünyaya düzen getirmek, adalet getirmek, mazlumları korumak için mücadele edeceğiz. Bu duyguyla mücadele edenlere gazi derler. O yüzden gaza derler işte. O yüzden biz büyük milletiz. O yüzden Antalya’yı 800 yıldır tutuyoruz elimizde yine. O yüzden bu dünyanın bu cennet vatanında cennet topraklarında 800 yıldır varız inşallah dünya durdukça da var olacağız.” dedi.

İKİNCİ YÜZ YILDA HEDEFİMİZ BÜYÜK

Vali Şahin, “Atatürk’ümüzün Antalya'ya gelişini kutlayacağız. Atatürk bu milletin evladıydı ve Samsun’a çıktığında etrafında 18 kişi vardı. Ne ordusu vardı, ne parası vardı. Ne de imkânı vardı. Orduyu da kurdu, parayı da buldu, düşmanı da kovdu. Nasıl yaptı? Ona inanan milleti sayesinde yaptım. Bugün de hedefimiz ikinci bir kurtuluş savaşıdır. Bu bir ekonomik savaştır, ikinci yüzyılımızda Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci 100 yılında hedefimiz büyük. Artık dünya medeniyetler ailesinin en tepesine çıkacağız, büyüyeceğiz, gelişeceğiz ve dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içerisine gireceğiz. Bunu da sizler başaracaksınız. Bunun için de koşmak yorulmamak, çalışmak, üretmek lazım. Bunu yapacak asil kanda sizlerde var.” şeklinde konuştu.

ANTALYA DÜNYANIN HAYRAN KALDIĞI BİR ŞEHİR

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan “Antalya, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaparak birçok kültüre tanıklık ederek kendi benzersiz kimliğini oluşturdu. Bu zengin kültürel mirası ile eşsiz güzellikleriyle göz kamaştıran Antalya tarih boyunca tüm dünyanın hayran kaldığı bir şehir oldu. Ne mutlu ki bugün 817 yıl önce, bu topraklarda atalarımızın elde ettiği büyük zaferle birlikte bu zengin mirası anlamak ve kutlamak bize nasip oldu. Bu topraklarda yaşayan herkes, bu tarihi zaferin mirasçısıdır ve bu mirası gelecek nesillere aktarmak hepimizin en büyük sorumluluğudur. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi: “Tarihini bilmeyen milletler, yok olmaya mahkumdur!” Bu vesileyle şehrimize gelişinin yıldönümünü kutlayacağımız Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.” dedi.

TARİHİMİZİ, GEÇMİŞİMİZİ İYİ ÖĞRENELİM

Akdeniz Üniversitesi olarak gençleri yalnızca mesleki değil tarihi bilinci yüksek, vatanperver gençler olarak yetiştirmek için gayret gösterdiklerini vurgulayan Rektör Özkan, “Bu salonda da pırıl pırıl gençlerimizi görüyorum. Sevgili gençler bu sözüm sizlere. Hepinizin geleceğe dair farklı hayalleri var. Ancak hangi alanda, ne iş yaparsak yapalım bu memleket için yapalım. Dünyanın bir ucunda da olsak memlekete nasıl katkı sağlarım diye düşünelim. Ama her şeyden önce tarihimizi, geçmişimizi iyi öğrenelim. Türkiye Cumhuriyeti’nin çok büyük ve köklü bir medeniyet geçmişi var. Çok önemli askeri dehalar, ilim ve bilim insanları, sanatkarlar var. Bu eşsiz mirası gelecek nesillere ne kadar aktarabiliyoruz düşünmemiz lazım. Sadece gelecek nesillere de değil dünyaya ne kadar aktarabiliyoruz. Hollywood kurgu kahramanlar üretip seriler halinde filmini pazarlıyor tüm dünyaya. Bizler her biri alanında ayrı bir rol model olacak kahramanlarımızı layıkıyla filmini çekip, belgeselini yapıp ne yazık ki anlatamıyoruz dünyaya. Bugün çocuklarımız yabancıların ürettiği bir bebeğin envai çeşit oyuncağını, filmini tüketirken, bu kültürle büyürken biz milli bilinci ne kadar aşılayabiliyoruz diye bir düşünmek gerek.” şeklinde konuştu.

YERLİ VE MİLLİ SAVUNMA SANAYİSİNE DESTEK VERMELİYİZ

Yerli ve milli savunma sanayisinin gelişmesinin de önemine dikkat çeken Rektör Özkan, “Türkiye Selçukluları, Antalya’nın fethiyle birlikte ilk kez Akdeniz kıyısında önemli bir liman kentine sahip oldular. Her dönem küresel ve bölgesel güçlerin ilgi odağında olan Akdeniz jeopolitik ve ekonomik önemini bugün hala koruyor. İşte bugün üzerinde önemle durduğumuz Mavi Vatan, devletimizin bu konudaki hassasiyeti hem geleceğimize yatırım hem de atalarımıza olan bir borcumuzdur. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde süren yerli ve milli savunma sanayisi hamlesine destek vermek de her bir Türk vatandaşının öncelikli ve tartışılmaz meselesidir.” ifadelerini kullandı.

TARIM VE TURİZMİN BAŞKENTİ ANTALYA

Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz “Tarım ve turizmin başkenti Antalya'mızın bugün tarihi anlamlı bir gününü kutluyoruz. Antalya'mızın Türkler tarafından yurt edilmesinin 817. yılını kutluyoruz. 1207 yılında Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından Fetih edilmesiyle mavi vatan Türklerle tanışmış, bölgeye adalet gelmiştir. Yine Türklere deniz ticaretine burada başlamıştır.” dedi.

Fetih Suresi’nin okunmasının başlayan etkinlik Türk Toplulukları Halk Oyunları Gösterisi ve Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği Komutanlığı Gösterisi ve Şef Yunus Emre Akkor ile Geleneksel Selçuklu Mutfağı Tarifleri Sunumu ile son buldu.

Eklenme tarihi :6.03.2024 11:57:02
Son güncelleme : 6.03.2024 11:58:18