Böbrek Günü etkinliği gerçekleştirildi

Akdeniz Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Diyaliz Programı tarafından “Dünya Böbrek Günü Etkinliği” düzenlendi.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Diyaliz Programı tarafından Hukuk Fakültesi konferans salonunda “Dünya Böbrek Günü Etkinliği” düzenlendi.  Etkinliğin ana teması “Vezikoüreteral Reflü ve Organ Bağışı” olarak belirlendi.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Diyaliz Programı tarafından gerçekleştirilen Dünya Böbrek Günü etkinliklerinde toplamda 46 konuk ve 829 öğrenci ile yapılan çalışmalarda, birçok konu üzerinde bilgilendirme ve farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Diyaliz Programının başlattığı ve daha sonra “Cana Can Kat” öğrenci topluluğu olarak devam ettirdiği etkinliklerle, yerel halk ve ulusal basında yer alıp, tüm Türkiye’ye sesini duyurmayı başardı.

Etkinlik saygı duruşu ve istiklal marşı ile başladı. Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Hatice Yangın’ın açılış konuşmasından sonra, “Geçmişten Günümüze Etkinliklerimiz” adı altında slayt gösterisinde eski öğrencilerin yapmış olduğu etkinlikler izlendi.  Akademik sunumlarda “Vezikoüreteral Reflü” Öğr. Gör. Esra Tanyel Akçit tarafından öğrenci ve konuklara anlatıldı. Ardından aynı primer tanılı 3 vaka sunumu Öğr. Gör. Yasemin Oğuz tarafından dinleyicilerle paylaşıldı. Dünyada ve ülkemizde “Organ Bağışı ve Önemi” Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Koordinatörü Öğr. Gör. Nilgün Bilal tarafından sunuldu.

Her yıl artan kronik böbrek yetmezliği hastalığı nedeniyle, dünyanın gündeminde olması 2006’dan itibaren, mart ayının ikinci perşembesi, “Dünya Böbrek Günü” olarak belirlenmiştir. Böbrek sağlığının korunmasını, böbrek yetmezliğine neden olan hastalıkları, böbrek yetmezliğinde tedavi seçenekleri olan HD, PD, Transplantasyonun çeşitli yönleriyle ele alındığı, özellikle organ bağışının vurgulandığı Dünya Böbrek Günü’nde, hasta ve sağlık çalışanlarının sorunları, toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk projeleriyle, 13 yıl çalışmalarını yürütmüştür.

 

Eklenme tarihi :22.03.2024 16:08:53
Son güncelleme : 22.03.2024 16:10:41