Burkina Faso Büyükelçisi Vinta Some Fen Bilimleri Enstitüsü’nü ziyaret etti

Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, Burkina Faso Ankara Büyükelçisi Vinta Some’ı ağırladı. Ziyarette Büyükelçi Vinta Some, Burkina Faso’lu öğrencilerin yetiştirilmesindeki katkılar ve sağlanan imkânlar için teşekkür etti. Prof. Dr. Özçatalbaş da Akdeniz Üniversitesi’nin uluslararasılaşma vizyonundan bahsederek Akdeniz Üniversitesi’nde yaklaşık 80 ülkeden öğrencinin olduğunu ve bunlar arasında özellikle lisansüstü öğretim gören öğrencilerin büyük önem taşıdığını belirtti.

ÖNCELİKLİ ALANLAR SAĞLIK, MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ, TARIM

Görüşmede Burkina Faso’lu Fen Bilimleri Enstitüsü doktora öğrencileri Mamoudou Zonon ve Ousseni Kıemde de hazır bulundu. Büyükelçi Vinta Some görüşmede ⁠Burkina Faso başta olmak üzere Afro Antalya aracılığıyla bütün Afrikalı öğrencilere verilen desteğe minnettar olduklarını ve özellikle Fen Bilimleri Enstitüsü’nde kayıtlı Burkinalı doktora öğrencilerine verilen desteklerden dolayı teşekkürlerini ifade etti. Akdeniz Üniversitesi’nin sahip olduğu potansiyelden etkilendiklerini ve Akdeniz Üniversitesi kurumlarını tek tek ziyaret etmek için planlama yapıp tekrar ziyaret etmek istediğini söyleyen Büyükelçi Vinta Some, ⁠Burkina Faso’nun öncelikli alanları olan sağlık, mühendislik bilimleri, tarım gibi alanlarda Akdeniz Üniversitesi’ndeki Burkina Faso’lu öğrenci sayısının artırılmasından memnuniyet duyacaklarını ve öğrenci sayısını artırmak yönünde çalışmak gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE’DE BURKİNALI ÖĞRENCİ SAYISI 300

Halen⁠ Türkiye’de okuyan Burkinalı öğrenci sayısının 300 kadar olduğunu ve bunların sadece 52’sinin burslu olarak okumakta olduğuna vurgu yapan Büyükelçi Vinta Some, Akdeniz Üniversitesi’ndeki öğrenci sayısını artırmanın kendileri için bir amaç olduğunu; iki ülkenin araştırmacılarının bilgi paylaşımı, akademisyen hareketliliği, öğrenci stajları, mesleki eğitimler gibi alanlarda adımlar atılması için karşılıklı çalışmak gerektiğini; ⁠Antalya ilinin çok yağışlı olmamasına, yazları kurak olmasına rağmen tarım sektöründe başarılı çalışmalar yapıldığından bahisle Antalya’daki tecrübenin paylaşılmasının önemli olacağına değindi. Büyükelçi Vinta Some, ulusal bağımsızlığın gıdadan başladığı gerçeğinden hareketle Burkina Faso hükümetinin politikası içerisinde tarım ve gıda sektörünün ön planda olduğu belirtti.

“TÜRKİYE BİZİM İÇİN KARDEŞ VE STRATEJİK BİR ÜLKEDİR”

Büyükelçi Vinta Some iki ülke arasındaki ⁠Üniversiteler arasında ilişki kurulmasında Akdeniz Üniversitesi’nin öncelikli tercihleri olacağını ve mümkün olduğunca Burkina Faso’lu doktora öğrencilerinin tez savunmalarına katılacağını belirterek “Türkiye bizim için kardeş ve stratejik bir ülkedir. Dolayısıyla iki ülkenin her yönde ilişkilerinin geliştirilmesinde çaba göstereceğimizi belirtmek isterim.” şeklinde görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.

“YÜKSEK ÖĞRETİME VERDİKLERİ DEĞER ETKİLEYİCİ”

Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş ise Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın Akdeniz Üniversitesi’nin uluslararasılaşma yönünde ortaya koyduğu vizyonundan bahsederek Akdeniz Üniversitesi’nde yaklaşık 80 ülkeden öğrencinin olduğunu ve bunlar arasında özellikle lisansüstü öğretim gören öğrencilerin büyük önem taşıdığını belirtti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş “Burkina Faso Ankara Büyükelçisi Ekselans Sayın Vinta Some beyefendi ziyaretiyle bizi onurlandırdılar, paylaşmış olduğu görüşleri, vizyonu ve yüksek öğretime verdikleri değer etkileyiciydi, kendileriyle görüşmekten büyük mutluluk duydum. Özellikle lisansüstü öğretime yönelik olarak; disiplinleri, azim ve çalışkanlıklarını yakından gözlemlediğim Burkina Faso’lu öğrencilerin sayılarının artırılması, öğrenci ve akademisyen hareketliliği alanlarında iş birliğini geliştirmekten mutluluk duyacağız.” dedi.

Eklenme tarihi :5.03.2024 14:32:31
Son güncelleme : 5.03.2024 14:33:31