Eğitim Fakültesi’nde Hocalı Soykırımı Anma Programı düzenlendi

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda Hocalı Soykırımı Anma Programı gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Hocalı Soykırımı Anma Programında Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Başkanı Askeri ve Güvenlik Uzmanı Emin Hasanlı bilgilerini öğrencilerle paylaştı. Törene bir dakikalık saygı duruşunun ardından Türkiye Cumhuriyeti İstiklal Marşı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Marşı okundu. Programa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Demirkaya, Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Azer İsmayil, Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal, çeşitli sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

32 YIL ÖNCE OLAN TARİHİ UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ

Hocalı Katliamının kurbanlarının hatırasını saygıyla anmak için bir araya geldiklerini söyleyen Antalya Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Azer İsmayil yaptığı konuşmada “Hepimizin bildiği gibi 26 Şubat 1992 tarihinde Ermeni silahlı çeteleri bölgede olan Sovyet askeri güçleriyle birlikte Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ Bölgesi’ndeki Hocalı şehrine silahlı saldırı düzenledi. Bu saldırı bir gece içinde amansız katliamlar ve insanlık dışı olaylarla devam ederek bir soykırım faciasına dönüştü. 32 yıl önce olan tarihi unutmadık, unutmayacağız ve bunu da değerli gençlerimize hatırlatıyoruz. Unutmayalım ve sizler de unutmayın.” dedi.

HOCALI HER TÜRK’ÜN YÜREĞİNDE 32 YILDIR DİNMEYEN BİR ACIDIR

Türk Ocakları Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal, “Hocalı Azerbaycan topraklarında bir yerleşim yerinin adı değildir. Hocalı her Türk’ün yüreğinde 32 yıldır dinmeyen bir acıdır. Onun için artık Hocalı, Türk dünyası için bir sembol olmuştur. Ve bu tarihi olay bu acı olay hiçbir Türk tarafından asla unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Hocalı Soykırımı Anma Programının düzenlenmesinden dolayı Akdeniz Üniversitesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başlayan Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Başkanı, Askeri ve Güvenlik Uzmanı Emin Hasanlı, 26 Şubat 1992’de Hocalı Katliamından önceki durumları analiz ederek 19. 20. yüzyılın Türk dünyası için en ağır yüzyıl olduğunu söyledi.

BİZ TEK MİLLET İKİ DEVLETİZ

Hasanlı, “1918 yılında Ermeniler, Azerbaycan’da büyük soykırımlar yaptı. Yüzlerce Azerbaycanlıyı camilerde yaktılar. Rusya ve Batı’nın desteğini alan Ermeniler, tarih boyunca zulümlerine devam ettiler. Birleşmiş Milletlere rağmen Ermeniler, savunmasız ve silahsız Hocalıyı bastılar. Bugün Rusya-Ukrayna savaşında Batı Ukrayna’yı desteklerken Doğu’daki güçler Rusya’yı destekliyor. Hocalı’daki katliamı tüm dünya bilerek görmezden geldi. Bugün Şuşha’da, Hocalı’da toplu mezarlar buluyoruz. Mezarları açtığımızda elleri bağlanmış, işkence yapılmış cesetlerle karşılaşıyoruz. Bu soykırımdan, canilikten başka bir şey değil. Tüm bunlar yapılırken Amerika, Fransa, İngiltere neredeydi? Azerbaycan Türkleri o gün çok büyük bir vahşet yaşadı. Bugün Türkiye ve Azerbaycan güçlerini birleştirerek Karabağ’a özgürlük getirdi. Biz tek millet iki devletiz. Biz güçlü olduğumuzda Türkler artık eskisi gibi zulümlere uğramayacak.” şeklinde konuştu. Hasanlı, Azerbaycan, Türk cumhuriyetleri, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan’ın da ilerleyen yıllarda Kıbrıs’ı da tanıyacağını söyledi.

Hasanlı’ya katılımlarından ve bilgilendirmelerinden dolayı plaket takdim edildi. Hasanlı da Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hilmi Demirkaya’ya teşekkür hediyesi takdim etti. Eğitim Fakültesi girişinde Hocalı katliamının belgeleri olan fotoğraf sergisi de yer aldı.

Eklenme tarihi :29.02.2024 11:37:30
Son güncelleme : 29.02.2024 11:40:50