Hemşirelik Fakültesi'nde Büyük Veri ve Hemşirelik Konferansı düzenlendi

Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Araştırma Görevlileri Temsilciği Keşif ve İnovasyonun Yeni Ham Maddesi Olarak Büyük Veri ve Hemşirelik' konulu konferans düzenlendi.
Hemşirelik Fakültesi Prof. Dr. Leman Birol Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Cebeci konuşmacı olarak yer aldı. Sağlıkta büyük veri kullanım kaynaklarının, hemşirelikte büyük verileri yararlı bilgilere dönüştürme örneklerinin ve güncel çalışma sonuçlarının yer aldığı konferans genç araştırmacılar tarafından yoğun ilgi gördü. Büyük veri; elde edilmesi, alana özgü büyük veri havuzunun oluşturulması ve analizi önemli bir iş gücü ihtiyacını ortaya koymasındaki öneminden bahseden Prof. Dr. Cebeci, Veri hızı, Veri hacmi, Veri çeşitliliği, Veri doygunluğu ve Veri değerinin büyük veri biliminin 5V'sini oluşturduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Fatma Cebeci sağlıkta büyük karmaşık verilerin görselleştirilmesiyle ve daha önce mümkün olmayan karmaşık keşiflere olanak sağlamasında tercih edilecek yöntemlerden, bu alandaki yurtdışı deneyimlerinden, karar destek sistemleriyle ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirdi.
TEKNOLOJİ LİDER HEMŞİRELER İÇİN ÖNEMLİ BİR YETKİNLİK ALANI
Teknolojinin, hemşirelik anlayış ve uygulamalarına zarar vermeden, uygun şekilde yakalaması, lider hemşireler için yeni ve önemli bir yetkinlik alanı olduğunu ileten Prof. Dr. Cebeci, büyük veri bilimini tanıyan ve bilgi, yönetme yetkinliğine sahip iş gücünün geliştirilmesi, hemşirelik biliminin geliştirilmesinde stratejik bir görevi olduğunu vurgulayarak hemşirelik bakım sonuçlarının değerlendirilebilmesine olanak sağlayacak büyük veri için gerekli altyapının oluşturulması, bilginin depolanması ve değerlendirilmesine yönelik alana özgü sistem düzenlemesinin, hemşireliğin geliştirilmesinde önemli bir gereksinim olduğunu belirtti. Program sonunda katılımcıların soru ve görüşlerine yer verildi. Özellikle genç araştırmacılar, bu konferansın yol gösterici ve farkındalık kazandırıcı olduğunu, büyük veri kaynaklarına ve bunların nasıl kullanılacağına ilişkin önemli bilgiler edindiklerini ifade ettiler. AGT Bşk. Arş. Gör. Yeliz Karaçar ve Bşk. Yrd. Arş. Gör. Büşra Nur Temür eğitim sürecindeki desteği ve özverisi için Prof. Dr. Cebeci'ye teşekkürlerini sundu.

Eklenme tarihi :29.04.2022 09:21:26
Son güncelleme : 29.11.2022 14:19:22