Kanser hastaları oruç tutabilir mi?

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Karaca, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hastalardan oruç tutmak konusunda pek çok soru geldiğini belirterek, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

TEDAVİSİ DEVAM EDENLERİN ORUÇ TUTMASI ÖNERİLMEMEKTEDİR

 “Hocam, bu Ramazan oruç tutabilir miyim?” sorusuyla çok sık karşılaştığını belirten Doç. Dr. Mustafa Karaca, “Son yıllarda aralıklı oruç diyetinin sağladığı faydaların tüm dünyada görülmeye başlamasıyla birlikte dinimiz açısından kutsal ibadetler içerisinde yer alan oruç ibadetinin de sağlık üzerine birtakım faydaları çok sayıda bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Bununla birlikte sağlık üzerine faydalı etkileri bulunan oruç tutmanın kanser hastaları açısından ise dikkatli olunması gereken bazı önemli hususları vardır. Kemoterapi ve İmmünoterapi tedavisi alan hastalarda bol sıvı tüketilmesi son derece önemlidir. Çünkü hem bu ilaçların yan etkilerine bağlı olarak bulantı, kusma ve ishalle sıvı kaybı yaşanabilir hem de bu ilaçların çoğu böbreklerden metabolize edildiği için vücuttan atılmaları sırasında bol su tüketilmesi gereklidir. Bundan dolayı aktif tedavi alanların oruç tutmaları önerilmemektedir.” diye konuştu.

REMİSYONDAKİ KANSER HASTALARI İSE ORUÇLARINI TUTABİLİRLER

Tedavisi tamamlanmış, hastalıksız takip edilen remisyondaki kanser hastalarının ise oruçlarını tutabileceklerini belirten Doç. Dr. Karaca, koruyucu ilaçların sahur ve iftar vakitlerinde alınabileceğini ancak yine de son kararı hastayı takip ve tedavi eden Onkoloji doktorlarının vermesi gerektiğini dile getirdi.

ORUÇ TUTMANIN BİLİMSEL PEK ÇOK FAYDASI GÖSTERİLİYOR

Yapılan bilimsel çalışmalarda oruç tutmanın pek çok faydasının gösterildiğini belirten Doç. Dr. Karaca, “Oruç tutmanın kişinin inandığı değerlerin gereğini yerine getirmiş olmaktan duyduğu psikolojik rahatlığın yanı sıra en bilinen faydalarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz. Vücuttaki yağ yakımını hızlandırır, mide ve bağırsakları dinlendirir, zihin fonksiyonlarını güçlendirir, cildi canlandırır ve parlaklık verir, insülin direncinde olumlu etkileri vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir, bazı kanser türlerini önleyebilir, alzheimer hastalığını önler, kalp sağlığını korur, tip 2 diyabet riskini düşürür, hücreleri onarır, yaşlanmayı geciktirir.” ifadelerini kullandı.

Mustafa KARACA_1084x1050.jpg

Eklenme tarihi :31.03.2023 11:59:34
Son güncelleme : 31.03.2023 12:53:59