Kıbrıs'ın Fethinin 450. Yılı Uluslararası Sempozyumu başladı

Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Kıbrıs'ın Fethinin 450. Yılı Uluslararası Sempozyumu' başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar sempozyuma video konferans ile katıldı.

Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 'Kıbrıs'ın Fethinin 450. Yılı Uluslararası Sempozyumu' düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar sempozyuma video konferans ile katıldı. Sempozyuma Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker'in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Deniz Filiz, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, il protokolünden temsilciler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

TARİHİMİZİ İYİ BİLMEMİZ LAZIM

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ın tarihine değinerek, 450. yıl dönümünde Kıbrıs Türk halkının Türkiye ile bağlarının aynı şekilde devam ettiğini ve bundan sonra da aradaki bağların kopartılmasına asla müsaade edilmeyeceğini söyledi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, 'Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir'in söylediği 'tarihi bilmeyenin geleceğini başkaları yazar' sözü çok kıymetli. Bu sebeple tarihimizi iyi bilmemiz lazım. Kıbrıs bizim için ne ifade ediyor bunu iyi bilmemiz lazım. 1571'den bugüne kadar yapılan bütün çalışmaların, her türlü katkının neler anlattığını iyi bilmemiz, bunu gelecek kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Üniversitemiz adına bu sempozyumu bilim dünyasının ilgisine sunuyorum. Verimli ve başarılı bir sempozyum olmasını diliyorum.' şeklinde konuştu.


KIBRIS STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Tarihin görmek isteyenlere ayna vazifesi yaptığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ise Kıbrıs'ın geçmişte stratejik önemi olan, doğu ile batı, kuzey ile güney arasında çok önemli bir işlevi olduğunu söyledi. Şuanda dünyada yeni bir denge arayışı, değişim ve dönüşüm olduğunu ifade eden Kuşoğlu, bu noktada Kıbrıs'ın yine çok önemli bir konumda olduğunu ve küresel güçlerin çatışmasında, güç arayışında Kıbrıs'ın önemli bir konumu bulunduğunun altını çizdi. Kıbrıs konusunda 450. yıl dolayısıyla böyle bir toplantı düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Kuşoğlu, sempozyumun konum olarak özellikle Antalya'da düzenlenmesinin ayrıca önemli olduğunu vurgulayarak sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

KÜLTEREL DEĞERLER VATANI VATAN YAPAR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, '450. yıl önce Sokullu Mehmet Paşa'nın İnebahtı yenilgisinin akabinde tarihe geçen söz, 'Siz bizim donanmamızı yakmakla sakalımızı kestiniz. Biz ise Kıbrıs'ı almakla sizin kolunuzu kestik.' Toprakları silahlı kuvvetler zapt eder, kültürel kuvvetler vatan yapar. Dolayısıyla bir ülke sadece askerle ele geçirilmiş olmaz. Bu süreçte kültürel olarak toprağın elde tutulması ne zamana kadar devam ettirebildi. Sanırım bu konu artık bizim sorunumuz. Orada hasmane ilişki yürütmek isteyen ısrarla kuzeyi işgalci kabul eden bir güney var.' diye konuştu. Prof. Dr. Ünsal, buna karşın KKTC'de özellikle gençlere milli ve manevi değerlerin öğretilmesinin önemini vurguladı ve 'Kültürel değerler vatanı vatan yapar. İnsanımızı yetiştiremezsek toprağı kaybedebiliriz.' dedi.

KIBRIS ARAŞTIRMALARINA ÖNEMLİ KATKI

Kıbrıs'ın fethinin 450. yılı dolayısıyla Akdeniz Üniversitesi ile bu sempozyumu düzenlemekten onur duyduğunu söyleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Deniz Filiz ise 'Kıbrıs, tarihin  başlangıcından buyana çok kritik bir ada. Ticaret ve deniz ulaşımı açısından öneminin yanında politik ve ekonomik bir güç yapıları üzerinde belirleyici bir yapıya sahiptir. Bölgede yaşanan güç mücadelesinde Kıbrıs önemli bir rol üstlenmiştir. Bu durum Kıbrıs'ın jeopolitik öneminden kaynaklanmaktadır. Kıbrıs günümüzde tekrar bir odak noktası haline gelmiştir. Bu açıdan ülkemiz için Kıbrıs araştırmalarının önemini göz önüne getirdiğimiz zaman bu sempozyumun ne denli önemli bir görevi olduğu görülmektedir. Sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.' şeklinde konuştu. Açılış konuşmalarının ardından açılış oturumuna geçildi. Üç gün sürecek sempozyumda Kıbrıs'ın fethine ve tarihine ilişkin çeşitli temalar altında elli tebliğ sunulacak.

Eklenme tarihi :22.11.2021 15:30:54
Son güncelleme : 30.11.2022 16:36:09