Kumluca’da Hemşirelik Haftası kutlandı

Kumluca’da Akdeniz Üniversitesi Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi öncülüğünde ilgili paydaşların katılımıyla Hemşirelik Haftası kutlandı.

Akdeniz Üniversitesi Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi, Kumluca İlçe Sağlık Müdürlüğü, Finike İlçe Sağlık Müdürlüğü, Kumluca Devlet Hastanesi ve Finike Devlet Hastanesi iş birliğinde 2023 Yılı Hemşirelik Haftası Sempozyumu gerçekleştirildi. Program Kaymakam Tekin Erdemir, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Akbulut, Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Öncel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tekdemir, Kumluca İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çiftci, Finike İlçe Sağlık Müdürü Dr. Serkan Yiğit’in katılımı ile Kumluca Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtına Çelenk Sunulması ile başladı. Program daha sonra Kumluca Mehmet Akif Ersoy Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi’nde açılış konuşmaları, panel oturumları ile devam etti.

hemşirelik haftası (6).jpeg

HEMŞİRELİK YERİ DOLDURULAMAZ BİR MESLEK

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Öncel, Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN)’nin 2023 Yılı teması olan “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz” sloganına vurgu yaparak hemşireler ve hemşirelik eğitimi için neler yapılması gerektiğinden bahsetti. Hemşirelerin yaşadığı zorluklardan ve bu olumsuzlukların düzeltilmesi için yapılması gerekenlere dikkat çeken Öncel, Doğum öncesinden ölüme kadar yaşamın tüm dönemlerinde var olan hemşirelik, yeri doldurulamaz bir meslektir” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir de konuşmasında hemşirelik mesleği ve hemşirelerin öneminden bahsetti. Erdemir, şefkat ve empati duygusu çok yüksek olan hemşirelerin, yaşanan felaketlerde öneminin bir kez daha anlaşıldığını dile getirdi. Erdemir Hemşirelik Haftası’nı kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

hemşirelik haftası (12).jpeg

AFETLERDE KİLİT ROL ALDILAR

Türk Hemşireler Derneği Antalya Şubesi Başkan Yardımcısı Alper Tugay Arslantaş yakın geçmişte yaşanan Covid 19 Pandemisi ve Kahramanmaraş merkezli depremde hemşirelerin kilit rol aldığını söyleyerek konuşmasına başladı. Hemşirelerin temel rol ve sorumluluklarından bahseden Arslantaş, hemşirelik mesleğinin değer görmesi, toplum tarafından görünür kılınması, mesleki sorunların araştırılıp çözümüne yönelik yeni politikalar geliştirilmesi ve mesleki örgütlenmenin desteklenerek Türk Hemşireler Birliği’nin kurulması gerektiğine vurgu yaptı. Finike Devlet Hastanesi Dahiliye Kliniğinde hemşire olarak çalışan Asuman Boz da konuşmasında, kendi deneyimlerinden örnekler vererek hemşirelik mesleğinin zorlukları ve güzelliklerinden bahsetti.

hemşirelik haftası (18).jpeg

AFETLERDE SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ PANELİ

Açılış konuşmalarının ardından Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seçil Taylan’ın başkanlığında “Afetlerde Sağlık Hizmetleri Yönetimi, UMKE Deneyimleri” başlıklı panele yer verildi. Antalya UMKE Afet Birim Uzmanı Erhan Bayraktar da UMKE’nin faaliyetlerinden bahsetti. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi Mustafa Enes Sarık ise UMKE personeli olarak deneyimlerini paylaştı.

DEPREM BÖLGEESİ DENEYİMLERİ PAYLAŞILDI

Öğleden sonraki ikinci panel oturumda ise Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İlknur Özkan’ın başkanlığında “Deprem Bölgesi Deneyimleri” başlıklı panel gerçekleştirildi. Finike Devlet Hastanesi yoğun bakımda hemşire olarak çalışan Sema Sarıkaya yaşanan deprem felaketi sonrası gönüllü olarak bir hafta Adıyaman’a görevlendirilme sürecini, bölgede yaşadıklarını, hemşirelerin deprem bölgesinde hangi koşullarda çalıştığından bahsetti. Kumluca Devlet Hastanesi Acil Serviste hemşire olarak çalışan Emrah Doğan, Kahramanmaraş Elbistanlı olduğu için depremin ilk anlarında ailesine ulaşma çabası ile başlayan sürecinin o bölgeye yardım amaçlı gitmesi ile devam ettiğini söyledi. Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Sedanur Aslan ise depremde annesini, memleketini kaybettiğini ancak kardeşlerine destek olmak için güçlü durmak zorunda olduğunu ifade etti.hemşirelik haftası (15).jpeg

PLAKET TAKDİMİ

Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Öğr. Gör. Dr. Adem Sümen’in 2023 Yılı ICN teması sunduğu programda Sosyal Hizmet Uzmanı ve yazar Refik Akten de “Geleceğe Umutla Bakmak” konulu konferans verdi. Program sonunda Kumluca ve Finike ilçelerinde yaşayan emekli hemşirelere plaket takdim edilirken Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi 2023 Yılı Hemşirelik Haftası Düzenleme Komisyonu üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Emine İlaslan, Öğr. Gör. Ülkü Özer, Öğr. Gör. Selçuk Görücü, Arş. Gör. Ayşe Gül Aydın ve sempozyumda görev alan hemşirelik bölümü öğrencilerine de teşekkür belgelerinin verildi.

hemşirelik haftası (1).jpeg

hemşirelik haftası (13).jpeg

hemşirelik haftası (11).jpeg

hemşirelik haftası (17).jpeg

Eklenme tarihi :24.05.2023 16:38:42
Son güncelleme : 30.05.2023 10:11:04