Rektör Özkan görevdeki ikinci yılını değerlendirdi

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2 yıllık dönemde yaptığı çalışmaları anlattı. Sağlıktan eğitime, turizmden tarıma ve teknolojiye kadar birçok alanda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 'Kendime her zaman en iyisini yapmak için söz vermiştim. İyi ki göreve gelmiş denilmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Umuyorum Arkamızdan hoş bir seda bırakırız.' dedi.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, göreve başlamasının ikinci yılı dolayısıyla genel bir değerlendirme için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan başkanlığında Rektörlük Senato Salonu'nda yapılan basın toplantısına Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Turhan, Prof. Dr. Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Özge Turhan, Prof. Dr. Nasuh Utku Doğan, Doç. Dr. Aslı Bostancı Toptaş, Doç. Dr. Veli Vural, Dr. Öğr. Üyesi Ali Ünal katıldı.
Göreve geldiği günden bugüne yoğun bir çalışma ile elde ettikleri gelişmeleri paylaşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, zamanın hızla geçtiğini ancak önemli olan zamanı doğru değerlendirerek geriye anlamlı işler, somut projeler ortaya koyabilmek olduğunu ifade ederek, 'Görevi devraldığımda hem Cumhurbaşkanımıza hem de kendime bir söz vermiştim. Özlenen Özkan iyi ki buraya geldi dedirtmek istiyorum. Ekibimle beraber umuyorum dört yılın sonunda hem biz hem Akdeniz Üniversitesi mensupları hem de Antalyalılar iyi ki bu ekip gelmiş der.' şeklinde konuştu.

İLERİ SAĞLIK ARAŞTIRMALARI YAPILACAK
Akdeniz Üniversitesi'nde iyi bir sağlık hizmeti sunduklarını söyleyen Rektör Özkan, 'COVID-19 süreci bize teknolojinin ve tecrübenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. İkisinin de Türkiye'de daha iyi olması gerektiğini düşünüyoruz. Çok iyi bir sağlık hizmeti sunuyoruz ama yeterli değil. Bu düşünceyle bilimsel araştırma projelerine 7 milyon bütçe ayırdık. Burada inşallah şimdiden müjdesini vereceğimiz güzel ilaçları, en azından bir tanesini en kısa zamanda ülkemize sunmayı planlıyoruz.' dedi. İleri Sağlık Araştırmaları adlı altyapı projesi ile ilgili gelişmeleri anlatan Rektör Özkan, 'Prof. Dr. Ömer Özkan hocamızın yürütücülüğünde başlattığımız İleri Sağlık Araştırmaları adlı altyapı projemiz ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nca toplam 312 milyon lira bütçe desteği kazandık. Bunun ihaleleri yapıldı, cihazları alındı. Bundan sonraki süreçte de binaları yapılarak projelere başlanacak. Böylece rejeneratif tıp ve kök hücre araştırmaları gerçekleştirilecek, biyoteknolojik yöntemlerle mikrobiyal biyoaktif bileşenler üretilecek ve yapay organ üretimi şu an için ilk hedeflerimiz bu da bizi oldukça gururlandırıyor. Umarım dört yılın sonunda bu güzel projeleri ülkemizin hizmetine sunmuş oluruz.' diye konuştu.
HASTANE ALT YAPISINDA ÖNEMLİ İYİLEŞTİRME
Hastanede tanı ve tedavi hizmetlerimizi son teknoloji ile gerek donanım gerek alt yapı olarak her alanda iyileştirmeye devam ettiklerini belirten Rektör Özkan yapılan çalışmaları şöyle özetledi; 'Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Kasapoğlu ile yaptığımız protokol vesilesiyle özellikle görüntüleme sistemlerini yeniledik ve yeni cihazlar aldık. Böylelikle önemli tetkiklerin uzun randevu süreleri ortadan kalkmış olacak ve en yakın zamanda hastalarımızın hizmetine sunulacak. Hastanemizin en eski binası A blok yataklı servis binasını yenilenerek çağımızın gereklerine uygun hale getirdik. Ek olarak Türkiye'nin en büyük akredite multidisipliner uyku laboratuvarlarından birisini hayat geçirdik, modern teknolojiye sahip 41 yataklı yenidoğan yoğun bakım ünitesini hizmete sunduk. Ameliyathanede robotik cerrahi, son teknoloji ileri laparoskopik girişim odaları, Akdeniz bölgesinde olmayan 3 boyutlu kompleks elektrofizyoloji haritalama laboratuvarı kurduk. Böylece insanlar komplike tanı ve tedavi için Ankara'ya İstanbul'a gitmek zorunda değil, hatta oralardan hastalar gelecek. Ayrıca Akdeniz bölgesinin en geniş kapsamlı genetik test içeriğini sunmamızı sağlayan yeni nesil genetik laboratuvarı kurduk. Bu moleküler patolojik ve genetik testlerin aynı çatı altında hizmet vermesi açısından da çok önemlidir. Hastanemiz bünyesinde vermeye başladığımız bu hizmet sayesinde genetik altyapısı olduğu bilinen birçok hastalığın teşhisinde büyük kolaylık sağlanmış olacak. Ayrıca kanserin tedavisinde toplum tarafından akıllı ilaç olarak tanımlanan hedefe yönelik ilaçların seçimiyle kanser tedavi başarısında önemli artış sağlanacak. Hastalar, İstanbul ve Edirne'ye gidiyordu daha önce bu hem zaman hem de para kaybıydı. Bu laboratuvar teknikleriyle hem tanılar hızlı ve doğru olacak hem de akıllı ilaçlara daha kolay ulaşabilecek sayemizde.'

HASTANE OTOPARKI YAKINDA HİZMETE SUNULACAK
Hastanenin en büyük sıkıntısı olan hastane otopark sorununun yakında ortadan kalkacağını belirten Rektör Özkan, 'Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile temelini attığımız katlı otoparkın yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Yaklaşık 150 milyon bütçeli bir proje. 1789 araçlık katlı olarak planlanan otoparkın ikinci katı devam ediyor. Yıl sonu 2023 yılının başı gibi hizmete açmayı planlıyoruz. Birlikten kuvvet doğar, üniversite şehir iş birliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu düşünüyorum. Otoparkımız aynı zamanda göze de hitap edecek. Ben bir plastik cerrah olarak da yaptığımız projelerin şık olmasına da önem veriyorum. Çünkü uzun süreli kalacak bu yapılar.' diye konuştu.
HASTA YAKINLARI İÇİN OTEL PROJESİ MÜJDESİ
Akdeniz Üniversitesi'ne başka yerde yapılamayan tedaviler için tüm Türkiye'den ve Dünya'dan hastalar geldiğini ve uzun süreli tedaviler için hasta yakınlarının konaklama sorunu olduğunu ifade eden Rektör Özkan, hasta yakınlarının kalabileceği bir otel için çok şikayet ve talep aldıklarını belirtti. Turizmci iş adamı ile hasta yakınları için otel projesine başladıklarını ve 2023 yılının başında hizmete açmayı planladıklarının müjdesini veren Rektör Özkan, hasta yakınlarının uygun fiyatla konforlu bir şekilde kalacaklarını, ayrıca sağlık turizmi için gelen hastaların da hizmetine sunulacağını söyledi.
HASTANEMİZ KENDİNE YETEBİLECEK
Hastanenin mali durumunda da alınan önemli destekler ve stratejilerle ciddi iyileşmeler sağladıklarını ifade eden Rektör Özkan, 'Göreve başladığımızda hastanemizin yaklaşık 700 milyon lira olan borcu vardı. Tabi burada en büyük destek devletimizin. Maliye Bakanlığımızın, Cumhurbaşkanımızın desteği ile bunu minimuma indirdik. Artık kendi kendine yeten bir hastane. Aylık ciromuzda yüzde 300'e varan artış sağladık. Sadece ciroyu arttırmadık. Aynı zamanda ciddi tasarruflar da yaptık. Elde ettiğimiz havuzumuzdaki paraları personelimize dağıttık ve bu da onların daha motive ile çalışmalarını sağladı. Bu anlamda katkı sağlayan öğretim üyelerimize, hemşirelerimize ve sağlık personelimize teşekkür ediyorum onların katkısı olmadan yapmamız mümkün değildi hep beraber güzel işler başardık.' ifadelerini kullandı.

COVİD ŞARTLARINDA ÖNEMLİ BAŞARI
Covid şartlarında çok iyi bir sınav verdiklerini belirten Rektör Özkan, üniversite olarak Türkiye'de yapılan Faz 3 aşı çalışmasına katılan sayılı merkezlerden birisi olduğunu ve bu sayede başta sağlık çalışanları olmak üzere Antalya halkının aşıya erken ulaşabildiğini söyledi. Bugüne kadar hastanede 100.000'e yakın kişiye COVID-19 aşıları uygulandığını söyleyen Rektör Özkan, COVID-19 pandemisinin en yoğun olduğu dönemlerde dahi kanser cerrahisi, organ nakli ameliyatları dahil olmak üzere hem ayaktan hem de yatarak hasta tedavi hizmetlerinin aksatılmadığını ifade etti. Rektör Özkan, iki yıllık süreçte ayaktan hasta sayısının yüzde 160, yatarak tedavi gören hasta sayısının yüzde 126 oranında arttığını, ameliyathane işleyişinde yapılan iyileştirmeler ile yıllık ameliyat sayılarında da yüzde 203 artış sağlandığını kaydetti.
SAĞLIK TURİZMİNDE YÜKSELİŞ
Sağlık turizminin Antalya'nın petrolü olduğunu dile getiren Rektör Özkan, bu konuda Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile görüşmelere devam ettiklerini ve birkaç mevzuat değişikliği gerektiğini söyledi.   Sağlık turizminde çok ciddi mesai harcadıklarını belirten Rektör Özkan, 'Sağlık hizmetleri kalitesinde ve organizasyonundaki iyileştirmeler sayesinde yabancı hastaların da ilk tercihi haline gelen hastanemizin yabancı hastalardan elde ettiği gelirler yüzde 900'den fazla arttı. Bu konuda önemli olan en ucuz hizmeti vermek değil en kaliteli hizmeti vermektir. Sağlık turizmi konusundaki çalışmalarımızın meyvelerini almaya başladık. Bu rakamları çok daha yukarılara taşımaya kararlıyız. Bir turist geldiğinde otelciye, taksiciye esnafa şehrin tüm paydaşlarına faydası oluyor. Bu konuda çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz.' şeklinde konuştu.
TIP FAKÜLTESİ EĞİTİMİNDE YENİ DÖNEM
Üniversitelerin ilk görevi öğrenciler olduğunu ve en önemli projelerinin daha kaliteli eğitim sunmak olduğunu kaydeden Rektör Özkan, 'Eğitimin niteliğini artırmak için uzun mesailer harcıyoruz. İlk olarak Tıp Fakültemizden başladık. Yavaş yavaş semptom bazlı öğretime geçiyoruz. Bir kısmını kayıt sisteminden stüdyolardan yaptığımız eğitimleri öğrenciler izleyecekler ve geldiklerinde sorularının cevaplarını öğrenerek daha donanımlı mezun olacaklar. Yine Türkiye'de bir ilk olarak Tıpta Uzmanlık Sınavını yine Türkiye'de bir ilk olarak 2022-2023 eğitim öğretim yılında 7+1 Uygulamalı İş Yeri Eğitimi uygulamasına geçtiklerini belirtti. Rektör Özkan 'Bu eğitim sistemi sayesinde öğrencilerimiz son dönem öğrencileri özel sektörde staj yaparak gerçek anlamda pratik yaparak işe adapte olabilecekler, gerçek sahayı görecekler, hem de istihdam şansları olacak. Bundan sonra da bu sistemlerin tüm fakültelerimize yayılması için elimizden geleni yapacağız.' dedi.
TURİZM ALANINDA YENİ PROJELER
Turizm alanında da yeni çalışmalar olduğunu söyleyen Rektör Özkan, özellikle Kemer'de bir rekreasyon okulu planladıklarını ifade etti. Kemer'deki turizm paydaşlarından özellikle destek istediğini belirten Rektör Özkan, bu alanda özellikle otellerde animatörcü personel eksikliğinin olduğunu animatörlerin hepsi yurtdışından ciddi paralara geldiğini ve covidden dolayı gelemediklerini öğrendim. Bu sebeple ön lisans düzeyinde animasyon bölümü açmayı düşünüyoruz. Orada bir rekreasyon okulu olursa herkesin faydasına olacak.' dedi. Rektör Özkan, diğer birimlerde de yapılacak farklı projeleri olduğunu biraz daha olgunlaştığında paylaşacaklarını sözlerine ekledi.
TERCİH SIRALAMALARINDAKİ YERİ ARTIYOR
Antalya'daki kira artışlarına da değinen ve bu durumun üniversite tercihlerini de etkileyebileceğini düşündüğünü söyleyen Rektör Özkan, bu duruma rağmen üniversite tercihlerinin etkilenmediğini hatta Tıp, Ziraat ve Turizm Fakültelerinin tercihte biraz daha yukarıya taşındığını ifade etti. Her şeye rağmen Akdeniz Üniversitesi'nin tercih edilebilir olduğunun kanıtlandığını söyleyen Rektör Özkan, 'Son iki yılda biz başarılarımızı hep bir basamak daha yukarıya taşıdık. Özellikle Tıp Fakültesi'nde biz İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonraki sırada gelen üniversiteyiz. Bu üç şehirden biri olsaydık ilk üçü zorlayacağımıza inanıyorum.' diye konuştu.
AKADEMİK ATAMALARDA KRİTERLER DÜZENLENDİ
Akademik yükseltme ve atamalarda kriterleri yükselttiklerini dile getiren Rektör Özkan, 'İyi zordur, daha iyi olmak için ciddi çaba sarf etmek gerekiyor. Üniversite eğitim ve bilim demek. Araştırma yapmadan bilim yapılamaz, araştırma yapmadan emekli olunamaz. Bunları düzeltmek istedik. Üniversitelerin ilk binde olması için bu kriterleri artırmamız gerekiyordu. Büyük bir konsensusla ve YÖK'ün onayıyla revize ettik. Sadece araştırma sayısı değil. Kaliteli araştırma yapılması için kriterler getirdik. Bir sene sonra bu kriterlerle üniversitemizi çok daha yüksek derecelerde göreceğiz.' dedi.

UZAKTAN EĞİTİMDE ÖRNEK OLDU
Uzaktan eğitimin çok daha önce uygulamaya konulması gerektiğini ve Covid-19'un bu süreci hızlandırdığını ifade eden Rektör Özkan, online eğitimde Akdeniz Üniversitesi'nin örnek olduğunu belirtti. 'Göreve geldiğimizde yapılan sınavın ölçme değerlendirmenin çok uygun olmadığını gördük ve bunu değiştirerek gerçeğe yakın yaptığımız sınavlarla çok daha doğru sonuçlar aldık.' diyen Rektör Özkan, bu sistemi YÖS sınavında da başarılı bir şekilde uyguladıklarını anlattı. Online sınavlara devam edeceklerini belirten Rektör Özkan, sınava gelemeyen engelli öğrenciler, maddi yeterliliği olmayan öğrenciler gibi çeşitli durumlar için kullanacaklarının müjdesini verdi.
TEKNOKENT BÜYÜYOR
Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokenti'nin Türkiye'nin 8'inci teknokenti olduğunu ifade eden Rektör Özkan, amaçlarının iki yıl sonunda bu sırayı daha da yükseltmek olduğunu söyledi. Rektör Özkan Teknokent'te bugüne kadar yaptıklarını yapılanları şöyle sıraladı; 'Öncelikle bir ülke için olmazsa olmaz savunma sanayii. Mustafa Varank Bakanımızın desteği ile yaptığımız protokol ile TUSAŞ'ın Milli Muharip Uçak'ın yazılımları Akdeniz Üniversitesi'nde yapılacak. Bu çok büyük bir onur ve çok büyük bir gurur. Aynı zamanda Ukrayna'nın en büyük havacılık firması bünyemize geldi. Bu sayede Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizin yazılımlarını daha yakından tanıyacağı bir platform olacak. Bu Antalya için büyük kazanç. Hem bu anlamda hem de Antalya'nın tarım şehri olması sebebiyle Teknokentimizde tarım ve yazılım alanında uzmanlaşmaya gidiyoruz. Bu çalışmalar sayesinde inşallah Teknokentimiz daha üst sıraları zorlar. Aynı zamanda Aksu ilçesindeki bin 100 dekarlık arazimizin bir kısmında Ziraat Fakültesi'nin eğitimi devam edecek. Diğer kısmı da Tarım Teknokenti olarak dönüştürülecek. Bu konuda da şimdiden birçok uluslararası firma bize ulaşmaya başladı. Bu da doğru bir iş yaptığımızın göstergesi. Yine Antalya Teknokenti ve Antalya Sanayici ve İş insanları Derneği iş birliği ile Batı Akdeniz Bölgesinde bir ilk olan Bireysel Katılımcı Yatırımcısı Ağı projesini hayata geçirdik. Genç girişimciler ve öğrencilerimiz için bulunmaz fırsat olan Melek Ağı Projesi sermaye ve fikirler buluşturacak önemli bir platform.'

YÖKAK KURUMSAL AKREDİTASYONA HAK KAZANDI
Türkiye'de yükseköğretim alanında ilk kez uygulanan ve sadece 6 devlet üniversitesinin kazandığı YÖKAK Kuramsal Akreditasyon belgesini üniversiteye kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarının söyleyen Rektör Özkan, 'Çok zorlu bir süreçten geçerek yoğun bir çalışma sonucunda bunu kazandıklarını belirtti. Bu belge üniversitemizden mezun olan tüm öğrencilerimizin diplomasının uluslararası düzeyde de tanınır olması ve tüm dünyada geçerli olması anlamına geliyor. Bu süreçte emeği geçen tüm öğretim üyelerimize teşekkür ediyorum.'  dedi.
40'INCI YIL GURURU
Akdeniz Üniversitesi'nin 40. yılı olduğunu vurgulayan Rektör Özkan, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; 'Akdeniz Üniversitesi bünyesinden Isparta'yı, Burdur'u, Alanya'yı üreten lokomotif bir üniversite. Bölgesinin en büyük kurumlarından bir tanesi, bilim üreten çok kıymetli bir kurum. Bu anlamda 40. yılında bu ekibin bir parçası olmak çok kıymetli. Dediğim gibi Özlenen Özkan olarak bir söz vermiştim, 'en iyisini yapacağım' diye bunun için uğraşıyoruz. Bunu bizim değil başkasının demesi önemli. Umuyorum arkamızda hoş bir seda bırakırız. Antalya için çok önemli bir kurum Akdeniz Üniversitesi. Herkesin sahip çıkması gerekiyor. Burası bilim üreten bir yuva. Bilim olmazsa insanlık olmayacak. İnsanlığı tek kurtaracak olan bilim. Bilim olmazsa bir ülkenin de var olması mümkün değil. Bilim üreten yegâne yerler üniversiteler. Akdeniz Üniversitesi bunun için çok kıymetli. Ben gurur duyuyorum bu üniversitenin bir parçası olmaktan. İnşallah çok güzel şeylerle biz ve bizden sonrakilerde karşınıza çıkarlar. Hep gurur duyarız Akdeniz Üniversitemiz ile. Nice 40'lı yıllara hep beraber.'

https://youtu.be/Wszp6FXYIIY
 

Eklenme tarihi :19.08.2022 16:39:26
Son güncelleme : 29.11.2022 10:46:59