Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın '10 Kasım Atatürk'ü Anma Mesajı'

Değerli Akdeniz Üniversitesi Mensupları,

Bugün “Benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır” diyerek geçtiğimiz günlerde 100. yaşını büyük bir coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetimizi bize emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümünde saygı, özlem ve minnetle anıyoruz.

Askeri dehasının yanı sıra devlet adamlığı vasfı ve evrensel boyuttaki düşünceleri ile Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıllık hayatının tamamını milletine ve ideallerine adamış, şüphesiz insanlığın tarih boyunca yetiştirdiği dünyanın en önemli liderlerinden biridir. Milletine olan sonsuz güven duygusu sayesinde Atatürk, Türk ve Dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran bir lider, Samsun’da yaktığı bağımsızlık meşalesiyle ve askerlerine size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum diyerek sergilediği kararlı duruşuyla Türk milletinin küllerinden yeniden doğuşunu sağlayan büyük bir asker, ortaya koyduğu aydınlık düşünceler, ilke ve inkılaplarla Cumhuriyetimizin mimarı, İstiklâl mücadelemizin önderi ve büyük bir devlet adamıdır.

Onun için bu büyük liderin vefat yıl dönümü olan 10 Kasım’ları matem günleri olarak değil, Atatürk’ün manevi mirası olan aklın ve bilimin çizdiği yolda neler yaptığımızı sorguladığımız ve neler yapacağımızı planladığımız günler olarak idrak etmemiz gerekir. Kurduğu ve bizlere emanet ettiği Cumhuriyet’imizi yaşatmak, ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak ve çağlar ötesine ulaşan fikirlerini gelecek nesillere aktarmak en büyük görevimizdir. Bu bilinçle Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” sözünü rehber edinerek yetiştirdiğimiz Akdeniz Üniversitesi gençliğinin, bilimin ışığında kendilerini en iyi şekilde geliştirerek Cumhuriyet’in yaşatılması yolunda gerekli azim ve gayreti göstereceklerine ve ülkemizi muasır medeniyetlerin üzerine taşıyacaklarına tüm kalbimle inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, Millî Mücadelemizin Başkumandanı ve Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümünde, saygı şükran ve rahmetle anıyor; vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletin birliği uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

Prof. Dr. Özlenen ÖZKAN

Akdeniz Üniversitesi Rektörü

10kasim0.jpg

Eklenme tarihi :10.11.2023 10:04:11
Son güncelleme : 10.11.2023 10:04:28