Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın 1. Yıl Dönümü Mesajı

Üniversitemizde büyük bir onurla üstlendiğim Rektörlük görevimin ilk yılını geride bırakıyorum. Sözlerime bu büyük ailenin bir parçası olmaktan duyduğum gurur ve mutluluğu vurgulayarak başlamak istiyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle göreve atanmamın 1 yılını geride bıraktık. Ekibimle birlikte amacımız öncelikle en kaliteli eğitimi vermek, bilim ve teknoloji üretmek, şehrimizde öncü ve işbirlikçi olma ve halkımızın memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmak. Atacağımız her adımı iyi niyetlerle bu prensiplerin ışığında gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye devam edeceğiz. İnşallah yaptığımız tüm projeleri her yıl sizinle paylaşmayı planlıyoruz. Akdeniz Üniversitesi hem Antalya hem Türkiye için çok önemli bir kurum. Herkesin desteği bu anlamda çok kıymetli. Çünkü Akdeniz Üniversitesi hepimizin. Zor bir zamanda görevi devraldık. Hem sağlık açısından hem maddi ve manevi kaotik bir dönemde bir şeyler başarmaya çalıştık. Umarım gemimizi hedeflediğimiz o çok güzel limana en iyi şekilde kaptanlık ederek ulaştırırız. Zira fırtınalarda gemisini iyi yönetebilen kaptanlar usta kaptanlardır. Bunu da başarabilirsek kendimizle gurur duyacağız.

Gelelim 1 yıl içinde yapabildiklerimize;

Covid-19 pandemisinde iyi bir sınav verdiğimizi düşünüyorum. Çünkü gerekli tüm önlemleri alarak sağlık personelimiz güvenli bir şekilde halkımıza hizmet etti. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız dâhil bir vatandaşımıza en iyi tedaviyi vererek bu kötü süreçleri atlatmalarına yardım ettik.

Üniversitelerin en öncelikli görevi olan eğitimde de ilkleri yapmak için elimizden geleni yaptık. Sanal bir üniversite ortamı oluşturarak, öğrencilerimize pandemi nedeniyle üniversitemizden uzak kalsalar bile gerekli ve nitelikli eğitimi senkron ve asenkron derslerle sağladık. Hatta kurduğumuz bu alt yapıyı da onlardan gelen talep üzerine birçok üniversiteyle paylaştık.

Diğer taraftan Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun (YÖKAK) Türkiye’de ki 200’ü aşkın üniversite arasında kurumsal akreditasyon belgesini almaya hak kazanan ilk 7 üniversite arasına girmeyi başardık. Bir yıl boyunca gece gündüz çalışarak bu başarıyı elde etmemizde bizlere katkı sağlayan akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz ve diğer tüm paydaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

Yüksek başarılı öğrencilerin Üniversitemizi tercih ederek ailemize katılması da hiç şüphesiz çok önem verdiğimiz konulardan biridir. Bu kapsamda bu yıl yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdik. Kendi alanlarında ilk 500 ve ilk bine girip Akdeniz Üniversitesi’ni tercih eden öğrencilere öğrenim hayatları boyunca tatmin edici miktarda aylık nakit yardımlar şeklinde burslar vermeye başladık.

Bilimsel araştırma projeleri ile ilgili olarak araştırma odaklı üniversite hedefimize uygun bir şekilde yeni değerlendirme süreçlerini hayata geçirdik. Ülkemize katma değer getirecek ürünlerin ortaya konabilmesi için destek limitlerini de arttırarak 2021 yılının ilk 6 ayı içerisinde 10 milyon liralık desteği araştırmacılarımızın hizmetine sunduk. Buradaki temel hedefimiz en kısa sürede aşı, kanser aşısı, yapay organ, yapay zekâ tabanlı ilaç üretmektir. Bu amaçla yaptığımız çalışmalar sonucu Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleriyle Üniversitemiz bünyesinde bir “Bilimsel Araştırma Vadisi” kurma konusunda çok önemli bir noktaya geldik.

Teknokentimizde bir ülke için çok stratejik olan uzay çalışmaları ve savunma sanayiine çok büyük katkılar sunacak Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile Milli Muharip Uçak’ın Ar-Ge, yazılım ve tasarım faaliyetlerini yürütmek üzere bünyemize kattık. Antalya’mıza hayırlı olsun.

Hastanemizin en önemli ihtiyaçlarından biri olan otopark sorununu çözmek için çok katlı bir otopark projesi yaptık. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin büyük destekleri ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın ek katkıları ile toplam bütçesi 90 milyon TL olan otopark projemizi hayata geçireceğimizi halkımıza duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Bu proje ile yıllardır hasta ve hasta yakınlarının çekmiş oldukları büyük bir sıkıntıyı ortadan kaldırmış olacağız. Ayrıca hastanemizin mali durumunda son 1 yılda aldığımız önemli destekler ve stratejilerimizle ciddi iyileşmeler sağlanmıştır. Hastanemiz için en büyük hedefimiz en kısa zamanda kendi kendine yetebilen bir mali tabloya sahip olmasıdır.

Ayrıca çalışanlarımızı da unutmadık. 2019 yılından beri toplu sözleşme haklarından yararlanamayan işçilerimizin bu durumdan kurtulması ve hak ettikleri ücretleri alması için fedakârlıktan kaçmayarak toplu sözleşme anlaşmasını yaptık.

Üniversitemizin kimliğinin önemli bir parçası olan organ nakli konusundaki başarıların devamı için de elimizden geleni yapıyoruz. Bu yıl üniversitemizin adını dünyada duyuran başarılı nakillere imza atan Prof. Dr. Ömer Özkan liderliğinde gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin beşinci çift kol ve Türkiye’nin ikinci rahim nakilleriyle de buna hizmet ettiğimize inanıyorum.

Üniversitemiz Yükseköğretim Kurulu’nun “Engelsiz Üniversite” ödüllerinde iki farklı kategoride üç ayrı ödül aldığını, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Erişilebilir Üniversiteler kapsamında Türkiye birincisi seçilmiş olması beni ayrıca memnun etmektedir.

Üniversitemiz bünyesinde 2,5 milyon TL’lik Tropik Bitkiler Üretim Merkezi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve ilgili Bakanlık yardımlarıyla kurulması için anlaşma imzalanmıştır.

Manavgat ve çevresinde meydana gelen talihsiz yangın felaketine Akdeniz Üniversitesi mezun ettiği 2000 kadar itfaiyeci ve arozözler ile destek olmuşlardır. Allah bir daha böyle felaketler göstermesin.

Bu kısa sürede sizlere sadece belli başlıklardan bahsedebildim, inşallah önümüzdeki yıl çok daha bereketli ve güzel projelerle karşınız çıkarız. Tüm çabamız Akdeniz Üniversitesi’nin marka olması, çünkü Akdeniz Üniversitesi hepimizin.

Prof. Dr. Özlenen ÖZKAN
Akdeniz Üniversitesi Rektörü

Eklenme tarihi :20.08.2021 22:40:15
Son güncelleme : 30.11.2022 15:08:19