Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın 'Yeni Yıl Kutlama Mesajı'

Akdeniz Üniversitesi Ailesi’nin Değerli Üyeleri,

Zor bir yılı geride bırakıyoruz.

Yıla 11 ilimizi etkileyen büyük bir deprem felaketi ile başladık. Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu afetin etkilerini biz de üniversitemizde en derin şekilde hissettik. Yaşamlarının baharında 20 öğrencimizi bu felakette kaybettik. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Yitirdiklerimizin acısı kalbimizde her zaman taze kalacaktır. Ancak yine kalbimizde yaşatacağımız diğer konu ise deprem sonrası gösterdiğimiz birlikteliktir.

Depremin maddi ve manevi izlerinin silinmesi, acıların bir nebze de olsun hafiflemesi için devletimiz ilk günden itibaren yoğun bir çalışma yürüttü. Üniversite olarak biz de elimizden geldiğince yaraları sarmaya, depremzedelerimizin yanında olmaya çalıştık. Bu konuda gayret gösteren tüm personelimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum.

Deprem felaketiyle başladığımız yılı ne yazık ki şehit haberlerimizin acısı ile kapattık. Bu vesileyle şehit verdiğimiz 12 canımızı ve tüm şehitlerimizi bir kez daha minnetle anmak istiyorum. Aziz milletimizin başı sağ olsun.

Biz de şehitlerimize olan borcumuzu ödemek için, yaralarımızı sarmak için daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz. Zaman hızla ilerliyor, ancak asıl önemli olan bu süreci doğru bir şekilde değerlendirerek geriye anlamlı işler ve somut projeler bırakabilmektir.

Üniversitemizde ise verimli bir yıl geçirdiğimizi düşünüyorum. Bu süreçte ekibimle birlikte üniversitemiz için en iyisini yapmak ve üniversitemizin başarı grafiğini daha da yukarı taşımak için var gücümüzle çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Göreve geldiğimizde ortaya koyduğumuz birçok hedefin bu geçen süre zarfında olgunlaştığını gurur ve memnuniyetle ifade etmek istiyorum.

Üniversitemizde hedeflerimize ulaşmak için attığımız adımların ve yürüttüğümüz çalışmaların olumlu etkisiyle öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısı ve niteliği oldukça arttı. Uluslararası alanda üniversitemizin yayın sayısı son 1 yılda yaklaşık yüzde 10 oranında artış gösterdi. Ancak nicelikten daha önemlisi nitelikli ne kadar yayın ürettiğindir. Bu kapsamda bilimsel bilginin kalitesinin bir ölçüsü olarak Web of Science Q1 ve Q2 etki faktörlü dergilerdeki yayın sayıları ve etki faktör ortalamaları Türkiye ve Dünya ortalamalarının üzerine çıktı. Emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum.

Üniversitemizde yaşadığımız dönüşümlerin etkilerini yavaş yavaş üniversite sıralamalarında da görüyoruz. Uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education tarafından yayımlanan 2024 Dünya Üniversiteleri Sıralamasında 1200-1500 bandından 1000+ bandına yükseldik. Ayrıca Alan Bazlı Dünya Üniversiteleri Sıralamasında ise, 7 alanda dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi arasında yükselişimiz sürüyor. Tıp Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanlarında ilk 500 bandını zorluyoruz. Bölümlerimizdeki yükseliş üniversitemizin genel sıralamadaki yerini de daha yukarılara taşıyacaktır. Çünkü bu bir takım çalışmasıdır. Akdeniz Üniversitesi ailesinin her bir ferdinin de aynı amacı taşıdığını ve bu amaçla çalıştığını biliyorum.

Bildiğiniz gibi ilk yaptığımız düzenlemeler arasında nitelikli, çıktı odaklı, endüstriye dönüşecek ürünlere daha fazla bütçe ayırmak, performans odaklı yaklaşımla liyakate dayalı bir sistem getirmek olmuştu. Bu uygulamalarımız meyvelerini vermeye başladı. Tarihimizde bir ilk olarak 10 milyon Türk Lirası bütçe desteği sağladığımız proje ile organ nakli alanından kanser tedavisine kadar geniş bir kullanım alanı olan yerli ve milli ilacımız için klinik çalışmalara geçildi. Yakın bir zamanda projemizin tamamlanmasıyla ülkemize geniş bir kullanım alanı olan bir ilaç kazandıracağımıza inanıyorum. Bu yönde çalışmalarımızı daha da ileriye taşıyacak İleri Sağlık Araştırma Merkezimizin de çalışmaları sürüyor. İnşallah yakın zamanda yapay organ, aşı, antikor, kanser ilacı vb. katma değeri yüksek ürünleri geliştirebilecek alt yapıya kavuşacağız.

Ayrıca YÖK’ün İzleme Raporunda Ar-Ge’ye harcanan yatırım bütçesi oranının en yüksek olduğu 4 devlet üniversitesi arasına girdik.

Yine üniversitemiz ile ilgili sevindirici bir gelişme de yürüttüğümüz çalışmaların bir sonucu olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından Araştırma Üniversitesi Aday İzleme Programı’na dahil edildik. Kısıtlı imkânlarımıza rağmen ar-ge’ye en yüksek oranda bütçe ayıran üniversitelerden biri olarak Araştırma Üniversitesi olma hakkını elde ettiğimizde üniversitemize ayrılacak bütçe ile nitelikli bilimsel araştırmalar için elimiz daha da güçlenmiş olacak.

Eğitim alanlarının fiziksel olarak da yeterli olması için de çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl yapımı tamamlanan Mimarlık Fakültemizi ve Manavgat Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültemizi yeni binalarına taşıdık. 2020 yılında depreme dayanıksız raporu verilen Konservatuvar binamızı da yeni binasına taşıdık. Ayrıca Kemer’e yeni bir fakülte binası kazandırmak için Kemer Belediyesi ile protokol imzaladık ve bir hayırseverimiz de yurt yapımını üstlendi.

Yine öğrencilerimiz için Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimimizi kurduk. Bu merkez, öğrencilere stresle başa çıkma, kişisel gelişim ve ilişkiler gibi konularda uzmanlar tarafından destek sağlayacak.

Bildiğiniz gibi hastanemizdeki otopark sorununu çözmek adına Antalya Büyükşehir Belediyesi ile iş birliğine imza attık. 4 katlı, 1797 araç kapasiteli otopark projemizde artık son aşamaya geldi. En yakın zamanda hizmete açmayı hedefliyoruz. Yine hastanemizde özellikle uzun süreli tedavi gerektiren bölgelerdeki hasta yakınları için eski Diş Hekimliği Fakültesi binamızı otel konseptine dönüştürerek 47 odalı ve 115 yataklı bir hasta yakınları konukevi oluşturduk.

Özel önem verdiğimiz sağlık turizmi konusunda da çalışmalarımızın meyve vermeye başlaması bizler için mutluluk verici. 2022’de toplam 21 milyon Türk Lirası olan sağlık turizmi gelirimiz 2023 yılında 38 milyon Türk Lirasına ulaştı. Yürüttüğümüz çalışmalarla bu geliri daha da yukarı taşıyarak şehrimize ve üniversitemize katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Yine hem şehrimizde hem de üniversiteler arasında temiz enerjinin yaygınlaşmasını destekleyecek bir projeye start vermiştik. Antalya’nın Korkuteli ilçesine 30 Megawatt kapasiteli Güneş Enerji Santrali için çalışmalarımız sürüyor. Üniversitemizin elektrik tüketiminin yüzde 70'ini güneş enerjisiyle karşılayacağımız proje Türkiye’de üniversitelere ve kamu kurumlarına temiz enerji konusunda örnek olacak.

Değerli Akdeniz ailesi mensupları,

Elbette yapılan tüm çalışmaları bu alana sığdırmak mümkün değil. Bazı önemli başlıklara değindiğim çalışmalarımızın hepsinin amacı üniversitemizi ve ülkemizi daha üst seviyelere taşımak. Üniversitemizin bilim yolunda gelişmesi ve güçlenmesi için verdiğiniz her katkıdan dolayı hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Yeni yılda da başarılarımızın artarak devam etmesini diliyorum. 2024 yılının hepimize sağlık, mutluluk, huzur ve başarı getirmesini temenni ediyorum.

Tüm Akdeniz ailesini sevgiyle selamlıyorum.

 

Prof. Dr. Özlenen ÖZKAN

Akdeniz Üniversitesi Rektörü

 

 

 

Eklenme tarihi :29.12.2023 17:13:48
Son güncelleme : 29.12.2023 17:14:20