Sanayi ve Teknoloji Bakanı Akdeniz Üniversitesinde öğrencilerle buluştu

“Teknoloji hamlesinin öncüsü olmanızı istiyoruz”

 Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde düzenlenen söyleşi programında öğrencilerle bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Teknoloji hamlesini tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. İstanbul ve Ankara’dan sonra Antalya’nın da bu şehirlerden bir tanesi olmasını ve sizlerin de bunun öncüsü olmanızı istiyoruz.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ev sahipliğinde öğrencilerle buluştu. Buluşmaya Vali Ersin Yazıcı, Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Tuba Vural Çokal, İbrahim Ethem Taş, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Turhan, Prof. Dr. Cengiz Toker, Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, AK Parti İl Başkanı Ali Çetin, Antalya Teknokent firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

IMG_0901_1575x1050.JPG

TEKNOKENT YATIRIMLARI ANLATILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ilk olarak Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın makamını ziyaret etti. Ziyarete Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve Antalya Milletvekilleri de eşlik etti. Bakan Fatih Kacır daha sonra Antalya Teknokentin Ar-Ge binası gezdi. Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, Bakan Fatih Kacır’a Antalya Teknokent’in yatırımları konusunda bilgi verdi. Ardından Antalya Teknokent’te faaliyet gösteren TUSAŞ başta olmak üzere teknokent firmalarının ofislerini ziyaret eden Bakan Fatih Kacır, firma çalışanları ve öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilere burada olmalarından çok memnun olduğunu ifade eden Bakan Kacır, “Teknoloji hamlesini tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. İstanbul ve Ankara’dan sonra Antalya’nın da bu şehirlerden bir tanesi olmasını ve sizlerin de bunun öncüsü olmanızı istiyoruz.” dedi. Kendilerine sunulan bu imkanlardan çok mutlu olduklarını belirten öğrenciler de bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını belirtti. Bakan Fatih Kacır daha sonra öğrencilerle söyleşide buluştu.

IMG_7483_1575x1050.JPG

YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETMEDE TEKNOKENTLERİN YERİ ÇOK ÖZEL

TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Şenliği için Antalya’da bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır öğrencilerle özellikle buluşmak istediğini söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, milli teknoloji hamlesi yolculuğunda Türkiye’nin yüksek teknoloji üretmek kritik teknolojileri kendi imkanları ile geliştirebilme ve dünyayla rekabet edebilme yolculuğunda teknokentlerin çok özel bir yeri olduğunu belirtti.  Türkiye’nin son 20 yılda dev bir ar-ge ekosistemi kurduğunu ifade eden Bakan Kacır, “Bu ar-ge ekosisteminin ardında da teknoparklar var. Ben genç arkadaşlarla buluştuğumda hep söylüyorum. Üniversite öğrencisiyken 2000’li yılların başında tüm teknoparkları gezdim. O dönem 3-4 taneydi şimdi 96 teknoparkımız var.” dedi.

IMG_0815_1575x1050.JPG

SON 20 YILDA BÜYÜK BİR AR-GE ATILIMI YAPILDI

Türkiye’nin ar-ge ve inovasyon insan kaynağı çok hızlı yükseldiğini ifade eden Bakan Kacır, “2000 yılların başında 30 binlerdeyken şimdi 222 binlere çıktı. Ar-ge merkezlerini tasarım merkezlerini  kurduk, büyüttük. Türkiye’de özel sektörün 1500’den fazla ar-ge ve tasarım merkezi var. Büyük bir ar-ge ve inovasyon alt yapısını, ağını hep birlikte kurmuş olduk. Bu tabii hükümetin bu alana önem vermesiyle oldu. Bu alana sunduğumuz destekler ve teşviklerle özel sektörde ar-ge kavramının sahiplenilmesini sağladık. 2000’li yılların başında Türkiye’de ar-ge harcamaları hem çok azdı hem de milli gelirimizden ar-geye ayırdığımız pay binde 5 seviyesindeydi. O zaman bugünün milli gelirinin çok daha altında olduğunu da düşünürsek o seviyeyi yüzde 1 seviyesine çıkarmanın aslında toplam ar-ge harcamalarının 9-10 misline çıkarmak olduğunu da  fark etmemiz mümkün. Dolayısıyla büyük bir ar-ge atılımı aslında son 20 yılda yapıldı. İşte bizim büyük bir gurur ziyaret ettiğimiz teknoparklardaki şirketlerin her birinin anlattığı başarı hikayeleri aslında bu atılımın birer bileşeni.” diye konuştu.

IMG_0668_1575x1050.JPG

“ANTALYA’DA İVMEYİ ARTIRMAK İSTİYORUZ”

Bakan Kacır, “Hem çalışanlarımıza hem şirketlerimize yönelik pek çok teşviki teknoparklarda sunmaya gayret ediyoruz. Bu ekosistemini daha da büyütmeye çalışacağız bizim vizyonumuz şu. Sadece İstanbul, Ankara, İzmir’de değil Türkiye’nin dört bir tarafında bu ar-ge atılımını yaygın bir şekilde ortaya koymamız lazım. Özellikle bu üç büyük ilimizin peşinden sayabileceğimiz şehirler arasında, Antalya’da bunlardan bir tanesi. Bu ilimizde de artık ivmeyi artırmak istiyoruz. Bu açıdan Antalya Teknokent’in son dönemdeki çalışmaları bizim için kıymetli. Yani bir yandan kendi yatırımlarıyla bir yandan özel sektör yatırımlarıyla buradaki nitelikli istihdamı çoğaltmak, nitelikli teknolojik geliştirme ve üretim faaliyetlerini artırmak açıkçası çok değerli bu açıdan başta Rektörümüz olmak üzere Genel Müdürümüze ve takım arkadaşlarına teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı. Söyleşi sonunda Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a hediye takdim etti.

IMG_0744_1575x1050.JPGIMG_0891_1575x1050.JPG

IMG_0930_1575x1050.JPG

 

Eklenme tarihi :14.08.2023 13:40:11
Son güncelleme : 14.08.2023 13:42:02