Sosyal Bilimler Enstitüsü Webiner Serileri devam ediyor

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü tarafından düzenlenen Webinar Serileri kapsamında Sosyal Bilimlerde Proje Deneyimi: Motivasyon, Uygulama, Sonuçlar isimli Webinar gerçekleştirildi.

TÜBİTAK SOGAB Danışma Kurulu Üyesi ve Giresun Üniversitesi Tirebolu İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Günseli Bayraktutan davetli konuşmacı olarak katıldı. Proje deneyimlerini ve değerli bilgilerini paylaşan Prof. Dr. Günseli Bayraktutan katılımcılara proje içerikleri, proje hazırlık aşamaları ve proje kaynakları hakkında detaylı bilgi verirken, etkin proje yazımı ve projelerin kabul edilebilirliğini artırma konusunda da ipuçları verdi.

SORGULAYICI BAKIŞ AÇISINA SAHİP OLMAK GEREK

Bilimsel soru veya sorunları proje formatında düşünmenin ve üretimlere yönelik sorgulayıcı bir tutum geliştirmenin başlangıç olduğunu belirten Prof. Dr. Bayraktutan, bir araştırmacının içinde bulunduğu toplumsal dünyayı anlama çabasının ve toplumsal bağlama yönelik sorgulayıcı bakış açısına sahip olmasının temel araştırma motivasyonu olması gerektiğinin altını çizdi.

PROJE HAZIRLIK AŞAMALARI TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLMELİ

Araştırma yapmanın pahalı ve kapsamlı bir iş olduğunu belirten Prof. Dr. Bayraktutan, kurumsal destek almanın projelerin hayata geçirilebilmesi konusunda önemli bir husus olduğunu vurguladı. Proje öncesinde araştırma fikri oluştuktan sonra, fikre uygun kurumların ve fonların tespit edilmesi ve araştırma konusunun çağrı koşullarına uygunluğun denetlenmesinin oldukça önemli olduğunu belirten Bayraktutan dönemsel konuların takibinin önemi konusunda şunları söyledi; 'Çevre kirliliği şuan çok güncel bir konu. Son günlerde denizlerdeki kirlilik, biyolojik çeşitliliğin azalması ve belirli türlerin ortadan kalkmasına yönelik tehlikeleri konuşuyoruz. Belli ki bu alarm veren bir mesele. Yakın zamanda bu konu kapsamında çeşitli kurumlar, araştırma destekleri sağlayacaktır. Bu konulara ilişkin kendi alanlarımızda 'ne yapabilirim?' sorusu üzerine bir zihinsel hazırlık yapmamız gerekiyor.'

KOLEKTİF ÇALIŞMA KÜLTÜRÜNÜ DESTEKLİYOR

Araştırma projelerinde beşeri insan kaynakları ve olanaklarının da proje başarı girdileri olduğuna işaret eden Bayraktutan, proje ekibinin ortak performans hedeflerine sahip olmasının, aynı konuyu merak eden araştırmacıların farklı becerileri bir araya getirme konusunda istekli olmasının kolektif çalışma kültürünü destekleyeceğinin altını çizdi.

Araştırma ve deneysel geliştirme çalışmalarının önemli proje kabul parametresi olduğunu belirten Bayraktutan, AR-GE ayırt etme ölçütlerini 'yeni, yaratıcı, belirsiz, sistematik ve transfer edilebilirlik/tekrar üretilebilirlik' olarak sıralarken, bir projenin değerlendirilmesi hususunda önemli olan dört temel değeri ise 'özgün değer, yöntem, yönetimi ve yaygın etki' olarak sıraladı. Bayraktutan, projelerin AR-GE niteliği taşımasının yanı sıra özellikle özgün değeri ve yaygın etkilerinin de proje değerlendirme aşamasında önemli başarı ölçütleri olduğunun altını çizerken, özellikle doktora tez öğrencilerine tezlerinin TÜBİTAK tarafından nasıl desteklenebileceği hususunda yararlı ipuçları verdi.


 

Eklenme tarihi :11.06.2021 15:55:02
Son güncelleme : 11.10.2023 13:13:55