Tarımda dron kullanımı yaygınlaşıyor

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi yabancı ot ilacı ve katı gübre uygulamasının ardından, bu kez de seralarda gölge tozu uygulamasını dron ile gerçekleştirdi.
Tarımda modern tekniklerin uygulanması konusunda öncü olan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, üretim alanlarında dron kullanım örneklerine bir yenisini ekledi. Ziraat Fakültesi'nin Aksu Çiftliği'nde gerçekleşen dron ile yabancı ot ilacı uygulaması ve ardından dron ile katı gübre uygulamasının ardından, bu kez de Akdeniz Üniversitesi'ndeki seralarda gölge tozu uygulaması dron ile yapıldı.
KAZALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Örnek çalışma hakkında bilgi veren Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, sıcakların yüksek olduğu bölgelerde bitkilerin güneş yanıklığı zararından ve sıcaklık stresinden korunması için her yıl rutin olarak gölge tozu uygulamasının yapıldığını söyledi. Geleneksel yöntemlerde kireç ya da kaolin gibi uygulama malzemelerinin spreyleme aletleriyle sera yüzeyine yapıldığını anlatan Prof. Dr. Erkan, 'Ancak sera taşıyıcı elemanlarının taşıma kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle üzerinde bulunarak çalışma yapmak tehlikeli ve iş güvenliği açısından uygun değildir. Gölge tozu uygulamasında yüksek çatılı seralara erişmede sorunlar ve kazalar yaşanabilmektedir.' ifadelerini kullandı.
ZAMANDAN VE MALZEMEDEN TASARRUF
Dekan Prof. Dr. Mustafa Erkan, seralarda ilk kez gölge tozu uygulaması dron ile gerçekleştirdiklerini belirterek, 'Bu sayede geleneksel yöntemlerde karşımıza çıkan başta iş güvenliği olmak üzere çok sayıda problem bertaraf edilerek gölge tozu uygulaması yapılmıştır. Dron ile gölge tozu uygulamasının daha az materyal kullanılarak ve zamandan tasarruf sağlama gibi avantajları da bulunmaktadır.' diye konuştu.




Eklenme tarihi :29.04.2022 16:53:48
Son güncelleme : 29.11.2022 14:13:36