Türkiye'nin ilk yüz naklinde 10'uncu yıl gururu

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan Türkiye'nin ilk yüz naklinin üzerinden 10 yıl geçti. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ve operasyonları gerçekleştiren ekibin başındaki Prof. Dr. Ömer Özkan, ilk yüz nakli yapılan hastalar Uğur Acar ve Turan Çolak ile bir araya gelerek pasta kesti.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk yüz naklinin üzerinden 10 yıl geçti. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar ve Akdeniz Üniversitesi'nin ikinci yüz nakli Turan Çolak, nakillerinin 10. yıl dönümünde doktorlarıyla bir araya geldi. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen buluşmada 10. yıla özel pasta kesildi.

TÜRKİYE OLARAK ÇOK ŞANSLIYIZ

İlk yüz nakilli hastaların 10. yılını doldurduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, ""Türkiye'nin ilk yüz nakli olan Uğur Acar ve ikinci yüz nakli Turan Çolak'ta bizimle beraber. Bizim için acısıyla tatlısıyla güzel bir 10 yıldı. Bizim serüvenimiz aslında 12 yıl öncesinde başladı. Türkiye'nin ilk kol nakli, arkasından rahim nakli ve sonra Türkiye'nin ilk yüz nakli. Ekibin başında Prof. Dr. Ömer Özkan hocam olmasaydı, bunları yapmak çok mümkün değildi.' dedi. İlk yüz naklinin daha çok ilgi çektiğini söyleyen Rektör Özkan, 'Muhtemelen filmlerin hayata yansımasıydı. Öteki nakillerden çok faklıydı. Bu konuda öncelikle ekibimize teşekkür ediyorum. Dünyada birkaç merkezde yapılıyor bu nakiller. Ancak kongrelere gittiğimizde bu naklin finansmanı nasıl yapılacağı soruluyor. Bu konuda Türkiye olarak çok şanslıyız. Bunları hiç konuşmadık, her basamağında Sağlık Bakanlığı destek verdi, çok teşekkür ediyoruz. Bağış yapan ailelere de ayrıca teşekkür ediyoruz."" diye konuştu.

DÜNYADA BU TÜR NAKİLLER HALA İLGİ ÇEKİYOR

Uğur Acar'ın yüz naklinin Türkiye'deki tıbbın gelişme düzeyini göstermesi bakımından önemli olduğunu söyleyen  Prof. Dr. Ömer Özkan, 'Bu Türkiye'deki tıp gelişimini gösteren en önemli örneklerden biridir. Öncelikle bağışı yapan ailelere sadece yüz kol, değil, tüm kalp, böbrek, yüz, kol her türlü organ, doku bağışı yapan tüm ailelere teşekkür ediyoruz. Yine Sağlık Bakanlığı'na teşekkür etmemiz gerekiyor. Dünyanın en sosyal sağlık hizmetini halkımıza sunuyor. Başka bir örneği olmadığını her mecrada söylüyorum. Hem  bizler, hem hastalarımız çok şanslı.' dedi. Uğur'un 10'uncu yılını tamamladığını söyleyen Prof. Dr. Özkan, 'Geçen yıl 12. hastamızı tamamlamıştık. Sadece sayı olarak değil ülkenin geldiği aşamada açısından, imaj açısından da önemli. Dünyada bu türden nakiller hala ilgi çekiyor.' dedi.

BEN BU EKİBİN BİR PARÇASIYIM

Nakli gerçekleştiren ekibe teşekkür eden Uğur Acar, bağış yapan aileye de minnettar olduğunu söyledi. Acısıyla tatlısıyla farklı süreçler geçirdiğini belirten Acar, ""İyi günler de vardı kötü günler de. Hepsinden geçtik. Güvenebileceğim ve sağlıklı ilerleyebileceğim dünyanın en iyi doktorları ile birlikte olduğumu düşünüyorum.' dedi. Naklin üstünden 10 yıl geçtiğini ve mutlu olduğunu söyleyen Uğur Acar, 'Filmlerde görülen gerçekleştirilemeyen bazı şeyleri biz bir ekip olarak gerçekleştirdik, ben de bu ekibin bir parçasıyım. 2012 yılında bir çağ atlattığımızı düşünüyorum."" şeklinde konuştu. Turan Çolak ise organ bağışı yapan aileye ve nakli gerçekleştiren ekibe teşekkür etti.




https://youtu.be/aRsdfPUeYr0

Eklenme tarihi :21.01.2022 14:50:10
Son güncelleme : 30.11.2022 14:27:18