Ulu Önder Atatürk konferanslarla anıldı

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84. yıl dönümü kapsamında Akdeniz Üniversitesi’nde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84. yıl dönümü kapsamında Akdeniz Üniversitesi’nde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. İlk etkinlik Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Selanik’ten Ankara’ya Mustafa Kemal Atatürk” konulu konferans oldu. Etkinlikte Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker’in günün anlam ve önemine binaen yaptığı açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Konferansa Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan konuşmacı olarak katıldı.

SELANİK’TEN ANKARA’YA UZANAN DESTAN
Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan konuşmasında Mustafa Kemal Atatürk'ü daha iyi anlayabilmek için yaşadığı yüzyıla bakmak gerektiğini ifade ederek, Selanik şehrinin onun üzerindeki etkisinden bahsederek kozmopolit bu Balkan şehrinde Türkler, Rumlar, Bulgarlar, Makedonlar, Yahudiler, Ermenilerin birlikte yaşadığından bu yapının onda birlikte yaşama, birlikte gelecek inşa etme kültürünü geliştirdiğini ifade etti. “Makedonya insanı sert mizaçlı, aynı zamanda baş eğmeyen karakterdedir” diyerek sosyolojik açıdan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu üzerindeki bunun etkilerine değinen Ertan, bütün bunların yanında iyi eğitimli orta halli bir ailenin çocuğu olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün devleti hangi zorluklarla devleti kurduğunu ön plana çıkardı. Prof. Dr. Ertan, sömürü düzeninin dünyaya hakim olduğu 19. yüzyılda, Batı dünyasını iyi etüt eden Mustafa Kemal Atatürk’ün, rasyonel düşünceyle hareket ederek Türk milletini yeniden ayağa kaldırmanın yollarını aradığını örneklerle açıkladı.


TÜRK MODERNLEŞMESİNDE ATATÜRK’ÜN YERİ VE ÖNEMİ
Ulu Önder Atatürk’ü anma programı kapsamında Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma Ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü tarafından ‘Türk Modernleşmesinde Atatürk’ün Yeri ve Önemi’ konulu konferans düzenlendi. Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan konferansa Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Leyla Derviş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ertürk, dekan yardımcıları öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Konferansa konuşmacı olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayri Çapraz katıldı.

ÇOK YÖNLÜ BİR DEVLET ADAMI
Konferansın açılış konuşmasını yapan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Leyla Derviş, konuşmasına askeri dehasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atan, fikirleriyle dünya tarihine yön veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, minnet ve rahmetle anarak başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün bir dil bilimci, bir tarihçi, bir antropolog, bir sosyolog, bir yazar, bir asker ve bir devlet adamı olduğunu ifade eden Derviş, “Atatürk cepheden cepheye koşarken 3397 kitap okumuş ve ‘Benim manevi mirasım bilim ve akıldır’ demiştir. Fikirleri yolumuzu aydınlatmaya hep devam edecek.” diye konuştu.

ZAMANIN RUHUNU İYİ OKUYAN BİR LİDER
Açılış konuşmasının ardından konferansta Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayri Çapraz, ‘Türk Modernleşmesinde Atatürk’ün Yeri ve Önemi’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Çapraz, öznel araştırmalarıyla hazırladığı sunumunda Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğini aklı ve ilmi rehber edinen, sentez yapma yeteneği olan, zamanın ruhunu iyi okuyan, teoriyi uygulamaya geçirme cesareti olan savaşı ve uygarlık gelişimini ayrı ayrı yapmasını bilen biri olarak tanımladı. Modernlik için bilimsel, endüstriyel, siyasal ve kültürel olmak üzere dört alanda değişimin yaşandığı söyleyen Prof. Dr. Çapraz bunun da akıl ve bilim temelli bir yaklaşımla yapıldığını anlattı.

Eklenme tarihi :6.12.2022 17:15:49
Son güncelleme : 6.12.2022 17:15:49