Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Akdeniz Üniversitesi’nde Coşkuyla Gerçekleştirildi

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 7-9 Mayıs tarihleri arasında 14. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. Türkiye genelinden 30 farklı üniversiteden gelen yaklaşık 700 öğrencinin katıldığı kongre, büyük bir katılım ve coşkuyla tamamlandı.

TARIMIN GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI

Tarım alanındaki güncel konuların ele alındığı kongrede, sürdürülebilir tarım, iklim değişikliğinin tarıma etkileri, dijital tarım uygulamaları, tarımsal üretimde gençliğin rolü gibi birçok başlık üzerinde sunumlar ve paneller gerçekleştirildi. Öğrenciler, akademisyenler ve sektör temsilcileri arasında bilgi alışverişinin sağlandığı etkinlik, aynı zamanda gençlerin tarım alanındaki yenilikçi fikirlerini paylaşmaları için önemli bir platform oluşturdu.

BİZ DÜNYAYI BESLİYORUZ

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker ziraat mühendisliğinin tarihsel ve güncel önemine dikkat çekerek, “Biz ziraat mühendisleri aslında medyanın sıkça konuştuğu bir meslek grubuyuz. Ama çoğu zaman asıl yaptığımız işin büyüklüğü fark edilmiyor. Biz dünyayı besliyoruz, bilmem farkında mısınız? Tarlada üretimi yapan çiftçiye yüksek verimli, hastalıklara dayanıklı, akıllı tarım teknolojileriyle destek olan biziz. Eğer bugün dünyada buğday üretimi 700 milyon tonları, mısır 1 milyar tonu geçtiyse, bu ziraat mühendislerinin sayesindedir.” diye konuştu.

TARIM ALANLARI AZALIYOR

Konuşmasında tarım alanlarının kaybı ve plansız kentleşmenin yarattığı tehditlere de dikkat çeken Toker, gençlere çağrıda bulunarak, “Ben öğrenciyken Türkiye’de 28 milyon hektar tarım alanı vardı, şimdi 23 milyona düştü. Birinci sınıf sulanabilir araziler binalara kurban edildi. Bu sadece tarımı değil, canlarımızı da tehdit etti. Gençler, bu ülkenin geleceği için tarım alanlarına, meralara sahip çıkın. Kamuda görev aldığınızda kararları sahada çalışanlarla birlikte alın.” dedi.

ÜRETİME SAHİP ÇIKARSANIZ, TÜRKİYE KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLUR

Prof. Dr. Toker, konuşmasını Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözünün doğuşuna dair anlattığı etkileyici bir hikayeyle tamamladı. Ardından ithalata dayalı tarım sisteminin terk edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Üretim yapan çiftçilerimizin yaş ortalaması 59 olmuş. Bu üretim yükünü artık gençlerin omuzlaması gerekiyor. Siz üretime sahip çıkarsanız, Türkiye kendi kendine yeten bir ülke olur.” ifadelerini kullandı.

KONGRE TARIMIN BAŞKENTİNDE GERÇEKLEŞİYOR

Kongre açılışında konuşan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan ise, etkinliğin anlam ve önemine değinerek “Bu kongrenin tarımın başkenti Antalya’da olması hepimizi daha da mutlu ediyor. Biz bu kongrenin üçüncüsüne ev sahipliği yapmıştık. Şimdi aradan geçen uzun yıllar sonra tekrar on dördüncüsüne de ev sahipliği yapıyoruz. Bu anlamda tarımın başkentinde bu kongrenin düzenlenmesi, omuzlarımızdaki yükü daha da arttırıyor. Ancak üç günün sonunda sizleri buradan çok güzel anılarla uğurlayacağımıza ekibim adına söz veriyorum.” diye konuştu.

HAYALİNİZ BİRER NORMAN BORLAUG OLMAK OLMALI

Prof. Dr. Erkan, ziraat mühendisliğinin geçmişte ve gelecekte üstleneceği kritik role de vurgu yaparak, “Tarım, dünyanın ilk mesleği belki de son mesleği olacak. Bu nedenle tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinde ziraat mühendislerinin rolü hayati öneme sahip. Bugün dünyada güvenli gıdaya ulaşmak büyük ölçüde mümkünse, bunda ziraat mühendislerinin ve bilim insanlarının yoğun emek ve çabalarının payı büyüktür. Nobel ödüllü Norman Borlaug gibi bilim insanlarının açtığı yolda ilerleyin. Her birinizin hayali birer Norman Borlaug olmak olmalı.” ifadelerini kullandı.

İklim krizi, yaşlanan tarım işgücü ve kuraklık gibi güncel tehditlere de dikkat çeken Erkan, gençlere, “Bu olumsuz koşullarda dahi tarımsal üretimin teminatı siz gençler olacaksınız. Bu nedenle çok daha fazla çalışmalı, teknolojiyi, akıllı tarımı, yapay zekâyı kullanmalı ve tarımı daha da yukarıya taşımalısınız.” şeklinde konuştu.

PROF. DR. YAVUZ TEKELİOĞLU’NDAN COĞRAFİ İŞARETLER KONFERANSI

Açılış konuşmalarının ardından Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretlerin önemini anlatan bir konferans verdi.

Üç gün süren kongre kapsamında sürdürülebilir tarım, iklim değişikliği, dijital tarım teknolojileri gibi güncel konular üzerine çok sayıda sunum ve panel düzenlendi. Kongrenin yalnızca bir bilimsel etkinlik değil; aynı zamanda tarıma gönül vermiş gençler arasında bir dayanışma ortamı oluşturduğu vurgulandı. Katılımcılar, kongreden aldıkları ilhamla tarımın geleceğine yön verme konusunda daha da motive olduklarını ifade etti.

 

 

Eklenme tarihi :9.05.2025 16:05:20
Son güncelleme : 9.05.2025 16:05:30