Yeterli miktarda ve kalitede suya erişim temel insanlık hakkıdır

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek 22 Mart Dünya Su Günü ile ilgili açıklama yaptı.

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek 22 Mart 1993 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen karara göre 22 Mart Dünya Su Günü olarak ilan edildiğini belirterek dünya su gününün temel amacının, temiz ve yeterli miktarda suya erişim sorununa dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak olduğunu ifade etti.

“Özellikle son dönemde iklim değişikliğinin etkilerinin arttığını acı bir şekilde tecrübe etmekteyiz” diyen Karadirek, “Yaşam kaynağımız olan suyun önemini, yaşadığımız her acı tecrübe sonrası artarak hissediyor ve yeniden hatırlıyoruz. İklim değişikliği ile olağan dışı hava olaylarının sıklık ve şiddetinde değişimler meydana gelmektedir. Kuraklık, sel ve taşkınlar olarak gördüğümüz doğa olaylarının su kaynakları üzerindeki etkileri ve aynı zamanda su kaynakları üzerindeki nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin neden olduğu baskılar, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını zorunlu kılmaktadır.” şeklinde konuştu.

ÜLKEMİZ SU BASKISI YAŞAYAN BİR ÜLKEDİR

Doç. Dr. Karadirek, ülkemizin sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, su baskısı yaşayan bir ülke konumunda olduğunu ifade ederek 2023 yılı itibari ile ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarının 1400 m3’ün altına düştüğünü, nüfus artışı ile birlikte yağış rejimindeki değişiklerin de etkisi ile kişi başı yıllık su miktarının gelecek yıllarda daha da düşeceğini kaydetti.

DOĞAL KAYNAKLAR GELECEK NESİLLERE BIRAKACAĞIMIZ BİR MİRASTIR

Doç. Dr. İbrahim Ethem Karadirek “Geleneksel arz odaklı su yönetimi anlayışının yerine, talep yönetimini merkeze alan bir su yönetimi yaklaşımının benimsenmesi önem arz etmektedir. Doğanın ve doğal kaynakların gelecek nesillere bırakacağımız bir miras olduğunun bilinci ile hareket etmek ve bu doğrultuda çalışmalar yapmak kaçınılmaz olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Karadirek suyun israfının önüne geçilmesi ve su kaynaklarının bir miras olarak gelecek nesillere yeterli miktarda ve kalitede aktarılabilmesi için tüm paydaşların el ele vermesinin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

IMG_0441.jpg

Eklenme tarihi :23.03.2023 16:09:29
Son güncelleme : 23.03.2023 16:11:35