Ziraat Fakültesinde FAO Talks İklim “Uyumunda Sağlıklı Beslenme” temasıyla gerçekleştirildi

Akdeniz Üniversitesi, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye ve Migros iş birliğiyle düzenlenen FAO Talks – Gençlerle Tarımı ve Gıdayı Konuşuyoruz başlıklı panel, bu yıl “İklim Uyumunda Sağlıklı Beslenme” temasıyla gerçekleştirildi. FAO’nun 80. yılı kapsamında düzenlenen etkinlik, 16 Aralık 2025 Salı günü Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapıldı.

Etkinlikte, giderek yaşlanan tarım nüfusunun gençleştirilmesi gerektiği vurgulanırken, gençlerin tarım ve gıda sistemlerinin geleceğinde üstleneceği role dikkat çekildi.

“TARIMSAL ÜRETİM YETERLİ, SORUN ADİL DAĞITIM”

Açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, FAO’nun 194 üye ülkede sıfır açlık hedefiyle çalışmalar yürüttüğünü belirterek, dünyadaki tarımsal üretimin mevcut nüfusu beslemeye yeterli olduğunu ancak temel sorunun gıdanın adil dağıtımı ve erişimi olduğunu söyledi.

Bazı ülkelerde açlık sorunu yaşanırken bazı ülkelerde obezitenin ciddi bir problem haline geldiğini ifade eden Erkan, özellikle genç yaş gruplarında artan obezitenin yanlış beslenme politikalarından kaynaklandığını vurguladı. Prof. Dr. Erkan, sürdürülebilir tarımın sağlanmasında ziraat fakültesi öğrencilerine büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, gençlerin güvenli gıdaya erişim konusunda politika üreten bireyler olarak yetişmesi gerektiğini ifade etti.

“GELECEĞİ GENÇLERLE BİRLİKTE ŞEKİLLENDİRİYORUZ”

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise konuşmasında gençlerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, FAO Talks etkinliğinin tarım ve gıda sistemlerinin geleceğini gençlerin katkılarıyla birlikte değerlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Tarımın yalnızca üretimden ibaret olmadığını, insanı da içine alan bir sistem olduğunu vurgulayan Selışık, çiftçilerin kırsalda tutulmasının ve doğal kaynakların korunmasının önemine dikkat çekti. Dijitalleşme, teknoloji ve bilimle geleneksel tarımsal bilginin birleştirilmesi gerektiğini belirten Selışık, sağlıklı beslenmenin iklim uyumundaki kritik rolüne de değindi.

İKLİM, BESLENME VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MASAYA YATIRILDI

Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Beslenme ve Diyet Uzmanı, Sürdürülebilir Yaşam Elçisi ve FAO Gıda Şampiyonu Dilara Koçak üstlendi. Etkinlikte; iklim değişikliğinin beslenme alışkanlıkları üzerindeki etkileri, sürdürülebilir gıda sistemleri ve sağlıklı beslenmenin iklim uyumundaki rolü ele alındı.

Panelde FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık’ın yanı sıra Diyetisyen Mutfağı ve Bidiyet Kurucusu Andaç Yeşilyurt, Migros Sürdürülebilirlik Müdürü Murat Birsin ve İyi Gelecek Sürdürülebilirlik Danışmanlık Kurucusu Aslı Pasinli konuşmacı olarak yer aldı. Uzman isimler, iklim krizi karşısında sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme yaklaşımlarını farklı perspektiflerden değerlendirdi.

FAO Talks etkinliği, üniversite öğrencileri ve genç profesyonellerde iklim, tarım, gıda ve beslenme konularında farkındalık oluşturmayı ve çok paydaşlı diyaloğu güçlendirmeyi hedefliyor.

Eklenme tarihi :16.12.2025 16:22:52
Son güncelleme : 16.12.2025 16:23:52