Ziraat Fakültesi’nden tarım teknolojilerine altı proje ile katkı

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından sürdürülebilir tarım teknolojilerine yönelik geliştirilen altı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamında geliştirilecek ürünler ticari olarak sektöre transfer edilecek.

2023 yılı TÜBİTAK ARDEB 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında desteklenecek 12 ileri teknoloji platformundan biri olan “Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri (S-ATP)” başlığında Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 6 adet proje desteklenmeye hak kazandı. Toplam bütçesi 121.271.247 TL olan platform için Akdeniz Üniversitesi’ne 9.360.735 TL aktarılacak. Akdeniz Üniversitesi’nden 9 araştırmacı ve 11 bursiyerin görev alacağı bu projelerin Ağustos 2023’te başlaması ve 4 yıl sürmesi beklenmektedir. Proje sonunda elde edilen çıktıların ticarileştirilmesi planlanıyor.

IMG_6079.JPG

DAYANIKLILIK GELİŞTİRİLEREK KAYIPLAR ÖNLENECEK

Desteklenen projeler kapsamında “Canavar Otuna Dayanıklı Domates ve Patlıcan Geliştirilmesi” isimli projede domates ve patlıcanda ciddi verim ve kalite kayıplarına neden olan Canavar otları (Phelipanche-Orobanche spp.)’nın mücadelesinde yeni nesil CRISPR-Cas9 genom düzenleme yöntemi kullanılarak ilgili zararlılara karşı transgenik olmayan genetik dayanıklılık geliştirilmesi ve parazit bitkinin neden olduğu ekonomik ve çevresel kayıpların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Proje sonucunda canavar otuna karşı dayanıklı olarak geliştirilecek çeşitlerin Areo Tohum (Hektaş), United Genetics, Proto Tohum ve Sakata Seed firmaları tarafından ticarileştirilmesi öngörülmektedir. Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim Mutlu tarafından yürütülecek projede öğretim üyeleri Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Cengiz, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Doç. Dr. Münevver Aksoy ve Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yasin Emre Kitiş araştırmacı olarak görev alacak.

1.jpg

KURAKLIĞA DAYANIKLI ÇİM TÜRÜ GELİŞTİRİLECEK

“Kuraklığa Dayanıklı Hibrit Zoysia Çimi Geliştirilmesi” projesi kapsamında farklı iklim koşullarına uygun, kuraklığa dayanıklı, yüksek çim kalitesine sahip, tuzluluk, gölge, düşük sıcaklık, basılma ve çiğnenme stresi gibi çim bitkilerinin maruz kaldığı farklı streslere dayanıklı tescile ve ticarete konu olacak yerli hibrit Zoysia çeşitlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Zoysia çimleri yüksek kalitedeki çim dokularıyla dünyanın pek çok ülkesinde ev bahçeleri, parklar, golf ve spor sahalarında kullanılan sıcak iklim çim bitkileri olup yüksek ticari potansiyele sahiptir. Proje sonucunda geliştirilecek çeşitlerin Gülgün Peyzaj A.Ş. tarafından ticarileştirilmesi planlanmaktadır. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sever Mutlu yürütücülüğünde gerçekleştirilecek çalışmalarda Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Kantar araştırmacı olarak görev alacak.

TİCARİ İLAÇ FORMLARI ÜRETİLMESİ PLANLANIYOR

“Artemissia annua’dan Tıbbi ve Endüstriyel Fitokimyasalların (Artemisin) Üretimi” başlıklı proje kapsamında Nobel ödüllü bir ilaç etken maddesi olan ve antimalarial özelliğinin yanında antiviral özellikleri ile de son zamanlarda gündeme gelen artemisinin Türkiye’de yaygın yetişen A. annua bitkisinden izolasyonu ve saflaştırılma çalışmaları gerçekleştirilecek olup, elde edilen materyalin yapısal ve kalite analizlerinin ardından Atabay İlaç Firması ile ticari ilaç formlarının üretilmesi planlanmaktadır. Proje Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Cengiz yürütücülüğünde gerçekleştirilecek ve çalışmalarda Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Sever Mutlu, Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günseli Turgut Cin ve Tıp Fakültesi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Devrim Demir Dora araştırmacı olarak görev alacaklardır.

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ AMAÇLANIYOR

“Türkiye Çilek Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi İçin Farklı Topraksız Kültür Sistemlerinin Araştırılması” başlıklı projede tarımda toprak, su ve insan sağlığını güvence altına alan topraksız kültür sistemlerinin geliştirilmesi ve çilek yetiştiriciliğinde kullanım olanaklarının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalışmalar neticesinde geliştirilecek sistemlerin Tekfen Tarım tarafından ticarileştirilmesi öngörülmektedir. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nafiye Ünal yürütücülüğünde gerçekleştirilecek projede Finike MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dinçer  ve Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezinden Öğr. Gör. Emrah Eroğlu araştırmacı olarak görev alacaklardır.

TURUNÇGİLLERİN ATIKLARINDAN UÇUCU YAĞ VE PEKTİN ÜRETİLECEK

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ortaklığında kabul edilen diğer 2 projede ise özellikle Akdeniz Bölgesinde büyük bir ticari potansiyele sahip olan turunçgillerin atıklarından uçucu yağ ve pektin üretilmesi çalışmaları yapılacak. Çevre dostu ekstraksiyon ve saflaştırma yöntemleri denemelerinin gerçekleştirileceği bu çalışmalar sonucunda üretilecek hammaddeler Kayseri Şeker A.Ş. ve Doğalpazar firmaları tarafından ticari ürün haline dönüştürülecek. Projenin Akdeniz Üniversitesi kısmındaki çalışmaları Prof. Dr. Mehmet Fatih Cengiz tarafından yürütülecek.

5.jpg

Eklenme tarihi :25.08.2023 13:37:22
Son güncelleme : 25.08.2023 13:48:13