Uluslararası öğrenciler kültürel araştırmada buluştu

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve Avusturya’dan gelen öğrenciler Antalya’daki tahıl ambarlarını yerinde inceledi.

Antalya Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) yürüttüğü “Kırkambar-Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı” (KIRKAMBAR) projesi tanıtım ve farkındalık etkinlikleri kapsamında Uluslararası Öğrenci Atölyesi gerçekleştirildi. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve Avusturya’da Korona Mai Derneği’nden gelen öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen atölye kapsamında öğrenciler tahıl ambarlarını yerinde inceleyerek ambarın rölöve çalışmasını yaptı.

TAHIL AMBARLARINIYERİNDE İNCELEDİLER

Elmalı ve Antalya’da üç gün süreyle gerçekleştirilen toplantılarda; Antalya Kültürel Miras Derneği Başkanı ve KIKAMBAR Proje Koordinatörü Dr. Selda Baybo, Proje Asistanı Aysel Ovalıoğlu, ABB Müzeler Şube Müdürü Mehmet Şengül, ABB Kent Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Dr. Evran Dayar ve Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hacer Mutlu Danacı öğrencilere eşlik etti. Atölyenin ilk günü Kırkambar Proje Koordinatörü Selda Baybo, Kırkambar Projesi hakkında bilgi verdi. Korona Mai Derneği’nden ClaudiaSchaefers ve ChristianFriess, Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hacer Mutlu Danacı ve öğrencileri, Avusturya ve Türkiye’nin ortak kültürel mirası bağlamında tahıl ambarları, arı kovanları ve kırsal mimari öğelerinin benzerlikleri ve farklılıkları üzerine görüş alışverişinde bulundular.

RÖLEVE ÇALIŞMASI YAPTILAR

Elmalı Müzesi bahçesinde sergilenen arı sereni hakkında da bilgi alan ekip, sereni yakından incelerken kullanımına dair gözlem ve değerlendirmelerde bulundu. Müze ziyaretinin ardından Düdenköy’de Hüseyin Kaplan’ın tahıl ambarının rölöve çalışmasına başlandı. Çalışmayı ikinci gün tamamlayan ekip atölyenin üçüncü günü Antalya Karaalioğlu Parkı’ndaki sergi alanını ziyaret ederek, Elmalı’dan getirilen tahıl ambarını ve T.M.P Duggan’ın yağlı boya ve siyah kalem Tahıl Ambarı ve Seren çizimlerinden oluşan sergisini gezdi.

TÜRKİYE VE AVUSTURYA’YI BİRBİRİNE BAĞLIYOR

ANKA Başkanı ve Proje Koordinatörü Dr. Selda Baybo, üniversite öğrencileriyle gerçekleştirdikleri atölye çalışmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “ Dünyada birçok yerde bulunan tahıl ambarları “insanlığın ortak hafızası ve ortak mirası, tahıl ambarları iki kültürü, Türkiye ve Avusturya’yı birbirine bağlıyor. Geçtiğimiz hafta projenin farkındalık çalışmaları kapsamında Akdeniz Üniversitesi mimarlık fakültesi öğrencileri ile Avusturya Korona Mai Derneğine üye, kültürel miras ve mimarlık alanlarında eğitim gören üniversite öğrencilerini Elmalı’daki proje sahasında ağırladık. Hedefimiz Antalya’da tarım kültürü ve kırsal mimarlık mirası üzerine daha çok araştırma yapılmasını teşvik etmek. Atölye çalışmalarımız, öğretmenler, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları ve ilk-orta dereceli okul öğrencileri ile Haziran sonuna dek devam edecek.” dedi.

Proje destekçileri arasında Avusturya’daki Anadolu Akdeniz’i Kültür Mirası Dayanışma Derneği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Elmalı Belediyesi de yer alıyor.

5 Mayıs 2022